-Det gjorde alt at vi var to sammen, sa Eli fredag da de to gladjentene tok imot pressefolk på Telemark sentralsjukehus i Skien. Det var hun som først falt utenfor skrenten mens de gikk på ski sammen med andre elever på friluftslinja på Seljord Folkehøgskule. Like etter gled også Asla Maria på den glatte snøen og raste nedover fjellskrenten.

Mørbanket Jentene var fredag i god form, men mørbanket og slitne. De fortalte enkelt og udramatisk om hendelsene.

-Jeg var helt sikker på at alt skulle gå bra, men det var deprimerende at været var så dårlig, også dagen etter, sier Asla Maria. Hun frykter at de kanskje får reaksjoner senere.

-Vi har nok ikke helt oppfattet hva som er skjedd.

De to 19-åringene satt natta igjennom sammenkrøket i en snøhule mens vinden raste utenfor. De var godt kledd, men ble etter hvert våte og kalde fordi de satt inntil snøveggen.

Snø var det eneste de spiste. Nistepakken med de to siste brødskivene lå i sekken som de mistet i tumultene.

Nedkjølt Jentene er mørbanket, har forfrosne tær og andre frostskader etter det døgnlange oppholdet i snøhulen nær Gaustatoppen i Telemark. De var sterkt nedkjølt da de ble funnet og brakt til sykehuset.

Selv om de ikke hadde spist annet enn snø, fikk de bare litt sjokolade av helikoptermannskapene som sørget for dem på turen fra fjellet til Skien. Fordi begge var nedkjølt til en temperatur på 32-33 grader, fikk de ikke mat før temperaturen hadde steget noe igjen.

-Like etter at vi falt, hørte vi stemmene til de andre, men de hørte ikke oss. Da vi kom opp, var de andre gått, forteller jentene som gravde en snøhule for å skaffe seg ly for vinden.

Det var et vanskelig arbeid, fordi snøen var iset og hard. I timene som fulgte, fikk de bruk for alt de har lært på friluftslinja på skolen.

I ro på grunn av vinden Hele tiden snakket de sammen — om alt mulig. De vurderte å begynne å gå fram til folk, men slo tanken bort på grunn av den sterke vinden. Eli hadde dessuten mista den ene skien.

-Vi torde ikke helt å sove, sier Asla Maria.

Usikkerheten om hvordan dette skulle gå, var verst, ikke kulda. Selv om de var klissvåte.

Jentene sier at de ikke tenkte så mye på omverdenen. De tenkte ikke at det var blitt kjent at de var savnet. Da de torsdag hørte helikopterdur, trodde de at mannskapene lette etter hele gruppa fra folkehøgskolen.

-Det var flaks at helikopteret kom, sier Asla Maria.

-Men vi ble så kalde av å vinke til helikopteret, sier Eli.

Ingen av dem har fått avsmak på friluftslivet.

-Men det er skummelt at været kan bli så dårlig på så kort tid, er de enige om.

NTB