Det var under et gynekologisk inngrep at apparatet, som var koblet til feil strømuttak, begynte å brenne inne i pasientens tarm, melder VG.

Det aktuelle kikkhullsinngrepet fant sted på Kvinneklinikken i Bergen i juli i år.

— Dette kunne vært veldig alvorlig. I tarmområdene, der det er tarmgasser, skal man vite hvor man er og hva man gjør, sier Arild Hammer, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Brenner og kutter

Apparatet er fast invetar i norske operasjonssaler, og har to bruksområder. Apparatet kan koagulere blod ved hjelp av høyfrekvent strøm, slik at blodårene brennes og eventuelle blødninger stoppes. Det kan også brukes til å skjære i vev ved kirurgiske inngrep, som en elektrisk kniv.

Seksjonsoverlege Unni Kirste ved Kvinneklinikken i Bergen forklarer at det var koaguleringsfunksjonen som slo seg på - flere ganger.

— Det skjedde i begynnelsen av operasjonen. Det var snakk om noen sekunder, to eller tre ganger. Det ble brukt to slike instrumenter under inngrepet. Det ene, et engangsinstrument, manglet den mekaniske hindringen for å hindre feilkobling som flergangsinstrumentene har, forteller hun til VG.

Kvinneklinikken la seg flat etter uhellet.

— De (operasjonssykepleierne, journ.anm.) erkjenner feil og prøvde å rette opp straks de oppdaget umotivert brenning. Tangen ble tatt ut av operatør, heter det i sykehusets forklaring.