– Dette er kraftigere enn vanlige raketter. Hele huset er flyttet på grunnmuren, sier operasjonsleder Brit Randulff Karlsen i Rogaland politidistrikt til NTB.

Fem menn i begynnelsen av 20-årene ble skadd i den voldsomme eksplosjonen. En 24 år gammel mann fikk alvorlige brannskader, mens en 26-åring fikk alvorlige skader i det ene beinet. Tre menn slapp unna med lettere skader.

– Han som er hardest skadd, har store skader i foten. Det er ennå uklart om han fikk foten revet av, sier Karlsen.

– Mekket raketter

Ifølge politiet og brannvesenet kan man med det blotte øyet se at huset har flyttet seg i eksplosjonen. De fem skadde mennene har sagt at de mekket på raketter i kjelleren, men flere brannmenn på stedet sier det må ha vært dynamitt eller lignende sprengstoff.

Varabrannsjef og operativ leder av brannvesenet i Lund, John Skåland, var en av de første som kom til stedet. Hans umiddelbare inntrykk er at eksplosjonen skyldtes langt sterkere eksplosiver enn fyrverkeri.

– Alt inventaret i huset er rasert, en kjempetung Jøtulovn ligger veggimellom og det eksploderte og fløy gjenstander ut av kjelleren da vi kom til huset, sier Skåland til NTB.

Dynamittyveri?

Politiadvokat Tor Arvid Bruskeland i Rogaland politidistrikt sier til NTB at politiet så sent som fredag kveld eller natt til lørdag fant dynamitt i det samme området.

– Vi fant noe dynamitt i en bil i området sist fredag, men vi har ingen indikasjoner på at det er noen forbindelse mellom dette funnet og eksplosjonen søndag, sier Bruskeland.

– I dag har vi konsentrert oss om andre sider av saken, nemlig å redde liv og helse, sier han.

Hvor sprengstoffet stammer fra, vil ikke politiadvokaten si noe om, men det skal ikke være snakk om store mengder dynamitt.

Beslaget styrker imidlertid antakelsen om at det var dynamitt som gikk av i Tekse, mener varabrannsjef John Skåland.

– Selv om det er mye fyrverkeri i kjelleren, tyder skadene på huset på så store krefter at det er veldig sannsynlig at det er brukt dynamitt, sier Skåland.

– Heldige

Både politi og brannvesen mener det er utrolig at de fem unge mennene ikke ble langt mer alvorlig skadd. De var alene i huset da eksplosjonen skjedde.

– Da jeg kom til huset, lå en mann hardt skadd på plenen utenfor. Han kan ha blitt kastet ut av huset i eksplosjonen og var i livsfare mens det fortsatt var fare for nye eksplosjoner. Det første som møtte oss da vi lukket opp døra, var en blodig mann som gikk forvirret omkring. Det er helt utrolig at dette gikk så bra, sier Skåland.

De to hardest skadde mennene ble brakt til Stavanger universitetssjukehus, mens tre ble kjørt til legevakten for sjekk. Tilstanden var søndag kveld alvorlig, men stabil for både 24— og 26-åringen.

Sperret av

Politiet fikk melding om eksplosjonen klokken 16.20. Det ble først meldt at hele huset sto i full fyr, men brannvesenet kunne en time senere konstatere at det bare hadde brent i kjelleren. Likevel ble hele huset totalrasert.

Politiet sperret av et stort område rundt huset av frykt for flere eksplosjoner. Naboer og andre personer ble bedt om å holde seg på god avstand. Også veien inn til boligområdet ble sperret av.

– Området vil være sperret av helt til politiets teknikere og sprengstoffeksperter har gått gjennom huset, sier Bruskeland.

En bombegruppe fra politiet i Oslo var ventet å ankomme det totalskadde huset i Tekse natt til mandag.

Ifølge politiadvokat Bruskeland blir det trolig ingen avhør av mennene før på mandag.

PÅ STEDET: Redningsmannskaper på åstedet i Tekse i Lund i kveld opplyser at hele huset har blitt flyttet på etter eksplosjonen.
Hans E.H. Jacobsen, Stavanger Aftenblad
HUSET: Det var i dette eksplosjonen skjedde.
Hans E.H. Jacobsen, Stavanger Aftenblad