TRINE ANDERSEN

Flor og Fjære har blitt en av Rogalands største turistattraksjoner. Olav og Siri Bryn kunne i fjor ønske 28.000 gjester velkommen til sitt paradis i Ryfylke.

— Her var det tidligere helt snaut. Det fantes ikke et tre. Alt var hogget ned, nordvesten sto inn. Det var forblåst og gale, sier Olav Bryn.

I dag er deler av Sør-Hidle forvandlet til en hage som tar pusten fra de fleste. Å oppleve palmer, sypresser, eukalyptus, oliven-, fiken-, appelsin- og banantrær bare 20 minutters båttur fra Stavanger er nesten unaturlig.

— Hemmeligheten er leplanting. Vinden ledes over hagen, og på en fin dag kan det være 5-6 grader varmere inne i hagen enn ute på svabergene, sier Olav Bryn.

Overvintrer

Palmene klarer seg utrolig nok gjennom en norsk vinter - om enn av det mildere slaget.

— Det kan bli 12-13 kuldegrader her ute om vinteren. Men vanligvis varierer vintertemperaturen fra pluss til minus fem grader, sier Siri Bryn.

Flor og Fjære har 30 palmer, de mest hardføre har klart seg ute i seks vintrer.

— Vi har også 50 andre plantesorter som ikke vokser noen andre steder i Skandinavia, sier Olav Bryn.

Det var hans far Åsmund Bryn som startet eventyret for 40 år siden. Han drev da handelsgartneri på Jåttå i Stavanger og ønsket seg hytte i Ryfylke. Valget falt på øyen Sør-Hidle i Strand kommune. Bryn kjøpte en 15 mål stor tomt på nordspissen av øyen. Et område uten et tre. Åsmund startet med å plante gran og furu som lebeplanting for å beskytte mot vær og vind.

I 1987 ble han uføretrygdet og flyttet til øyen, og år for år begynte hagen å ta form. Ideen om Flor & Fjære vokste frem, og for ti år siden, i 1995, ble hagen åpnet for gjester.

Uventet suksess

Første året kom det 600 gjester, året etter 7000, i fjor hadde vi rundt 28.000 gjester, sier Olav Bryn.

— Vi drømte aldri om at det skulle bli en slik suksess, og det er kanskje like bra. Ellers tror jeg ikke vi helt kunne ha sett for oss hvordan vi skulle ha taklet det. Vi trodde at etter fem år hadde alle som var interessert vært her, sier Siri.

I dag leier Flor og Fjære egen båt som går fra kaien i Stavanger to-tre ganger daglig. Vel fremme på øyen venter omvisning i hagen og middag eller lunsj. Mat er en viktig del av totalpakken Flor og Fjære.

— Vi vil pirre alle sanser, og også gi folk en matopplevelse, sier Siri Bryn.

Vingård

Det eksotiske eventyret har vokst til en bedrift med 40 ansatte eller 16-17 årsverk. Før de første turistene kommer i mai skal det plantes ut rundt 20.000 sommerblomster. Dessuten settes det hver høst ned 10.000 tulipanløk.

— Vi har i år 150 forskjellige sorter sommerblomster, rundt 50 av dem er nye sorter som vi prøver ut. Slik forandrer også hagen seg fra år til år. Den blir bedre og bedre, sier Olav Bryn.

På berget bak palmene har han rigget til en liten vingård. Rankene er satt rett på fjellet. Her høstes det druer hvert år.

— Vi planlegger skikkelig årgangsvin, fleiper Olav, til stor latter fra turistene.

Litt lenger bort dyrkes det gresskar.

— I fjor fikk vi et på 52 kilo, kan Olav fortelle før han stopper ved et tre der appelsinene henger tungt.

— Det er de samme trærne du finner i gatene i Syden. Appelsinene får henge i fred. De er sure og smaker ikke godt, sier Olav.

Like ved står en nytt tilskudd til hagen - et banantre, men foreløpig uten bananer. Men i kaktusbedet ved restaurantveggen vokser det både aprikos og fersken.

— Vi liker å ha ting andre ikke har, sier Olav Bryn.

HAGESUKSESS: En ryfylkeøy en dag i juli. Til venstre vinrankene som er satt rett på fjellet. Her høstes druer hvert år. FOTO: ALF OVE HANSEN, SCANPIX