Sammen med en av sine tidligere informanter den tidligere politispaneren Johny Brenna skrive bok om ransmiljøet i Norge.

Brenna jobber nå som krimekspert i TV 2, og boksprosjektet er foreløpig lagt på is etter påtrykk fra TV-kanalen.

Kontrakten med forlaget Damm ble undertegnet i fjor sommer.

TV 2s krimekspert, den tidligere politispaneren Johnny Brenna, skulle skrive bok om ransmiljøet i Norge. Med på laget ble en av Brennas tidligere informanter og senere et av hovedvitnene i Munch-saken, en 40-åring fra Østfold, hentet inn. Boka skulle føres i pennen av Aftenposten-journalist Kjetil S. Østli.

Hovedvitner

Men i februar i år, en måned før ankebehandlingen av Munch-saken startet i Borgarting lagmannsrett, ba Brenna om å bli løst fra kontrakten. Brenna har sammen med sin tidligere informant vært et av de viktigste vitnene i Munch-saken. Informanten ble også tiltalt for medvirkning til ranet, men ble frikjent i lagmannsretten.

40-åringen ringte nemlig Brenna kort tid etter ranet og fortalte hvem han mente sto bak.

Ledelsen i TV 2 bekrefter overfor Dagbladet.no at de har bedt Brenna legge prosjektet på is. Vurderingen er at så lenge Brenna har et ansettelsesforhold til dem og Munch-dommen ikke er rettskraftig, men anket til Høyesterett, bør boka vente.

Tidligst i 2008

Selv har Brenna hatt flere roller i Munch-saken. Den 40 år gamle medforfatteren var informant også om Munch-ranet. Så sluttet Brenna i politiet og ble kommentator på krim i TV 2, før han ble innkalt som vitne til ankesaken.

Sjefredaktør Ane Vollvik Håbjørg i Damm håper prosjektet kommer i gang igjen, og sier til Dagbladet.no at en eventuell bok tidligst kommer i 2008.

Krever gjenopptakelse

Munch-forsvarer Morten Furuholmen krever nå at Munch-saken må behandles på nytt, skriver Dagsavisen.

– Det er meget spesielt at det har vært tette forretningsmessige bånd mellom de to viktigste aktørene i Munch-saken uten at retten fikk vite om det. De kan ha hatt en økonomisk motivasjon for å forklare seg så samkjørt som de gjorde, sier Furuholmen.

MUNCH-RANET: I august 2004 tok to ranere seg inn på Munch-museet og fikk med seg maleriene «Skrik» og «Madonna». Stian Skjold ble i lagmannsretten dømt som den ene av dem. Politiet mener den andre er en avdød 27-åring.
KREVER GJENOPPTAKELSE: Morten Furuholmen, forsvarer for Bjørn Hoen. Hoen ble dømt som organisator bak Munch-ranet.
Trond Sørås
Munch-museet/ Richard Jeffries