Verdien av greske gjeldspapirer blir nedskrevet med 50 prosent. En enighet kom på plass ved halv fire tiden torsdag morgen, etter at forhandlingene tidligere på natten skal ha brutt sammen.

Eurolederne, med Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy i spissen, hadde skrudd opp forventningene til øverste hakk foran toppmøtet med løfter om varige løsninger på gjeldskrisen.

Etter en første møterunde, med alle Unionens 27 medlemmer, var det enighet om en rekapitalisering av europeiske banker. Men en endelig avtale var avhengig av at striden med bankene om hvor mye tap de skal på sine greske gjeldspapirer, var landet.

— Alt henger sammen

— Man må vite må vite hvor stor nedskrivningen av den greske gjelden blir, før man kan avgjøre behovet for rekapitalisering. Alt dette henger sammen, sa Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.

Angela Merkel, Nicolas Sarkozy og generaldirektør Christine Lagarde i Det internasjonale pengefondet (IMF) forhandlet direkte med representanter for bankene natten gjennom.

Til slutt kom en avtale på plass som ifølge Sarkozy vil innebære at bankene nedskriver Hellas' gjeld med 100 milliarder euro.

1.000 milliarder euro

Eurolederne forsøker å få den greske gjelden ned på 120 prosent av bruttonasjonalproduktet innen 2020. Og avtalen med bankene baner vei for en enighet om enda en avgjørende del av eurosonens krisestrategi, en styrking av krisefondet EFSF.

Eurolederne er blitt enige om å “flerdoble» fondet til rundt 1.000 milliarder euro fra rammen på 440 milliarder euro i dag, ifølge Sarkozy. Men detaljene om hvordan det skal skje, må trolig forhandles ferdig i november.

Det viktigste instrumentet blir å bruke fondet til å forsikre en prosent av nye statsobligasjoner.

- Full pakke

I tillegg er det ventet at deler av EFSF vil bli brukt til et nytt fond som skal hente kapital fra utenfor Europa. Ifølge Financial Times kan IMF komme til å få en rolle i det nye fondet.

Storbritannias statsminister David Cameron sier planen om innsprøyting av ny kapital av bankene ikke vil bli realisert før lederne i eurosonen blir enige om en «full pakke» for å beskytte euroen.

EU-lederne ble enige om at europeiske banker skal øke sin kapitaldekning til minst 9 prosent, og ifølge den europeiske bankmyndigheten EBA vil de da trenge en rekapitalisering på 106 milliarder euro.

Fornøyd med Silvio

Italias statsminister Silvio Berlusconi hadde med seg til toppmøtet en plan om økonomiske reformer. Han ble i helgen satt under kraftig press fra eurokollegene om å gjøre mer. Og planen om blant annet å øke pensjonsalderen ble tatt svært godt imot.

— Verden følger med på Tyskland og Europa. De vil se om vi er i stand til å ta ansvar under Europas verste krise siden annen verdenskrig, sa Angela Merkel foran møtet onsdag.