Men gårdeieren, advokat Johan Dahl Kongsvik, avviser at den ubebodde bygården i Trondheimsveien 6 var for dårlig sikret.

– Det som skjedde var rimelig dramatisk. Hele gesimsen, hele gårdens lengde, har falt ned i én omgang. Jeg har aldri sett maken i hele mitt liv. Det ble så store masser at vanlige sikringstiltak ikke ville være tilfredsstillende for en så ekstraordinær situasjon. Ingen har kommentert disse sikringstiltakene på gården i løpet av de siste tre årene. Både politi og andre myndigheter kjører fordi der daglig, og ingen har klaget på det, sier han til NRK.

Politiet fortsetter mandag etterforskningen, blant annet for å finne ut av om gården var for dårlig sikret.

Døde av skadene

Den 31 år gamle kvinnen ble sendt til Ullevål universitetssykehus med livstruende hodeskader etter at hun ble rammet av raset. Like før midnatt søndag kveld opplyste sykehuset at hun var død av skadene.

Om lag 30 meter av fortauet, hele området foran gården, ble dekket av bygningsmassene. Området ble gjennomsøkt både med varmesøkende kamera og hund, og politiet var søndag kveld sikre på at ingen andre mennesker ble rammet av raset. Letearbeidet ble avsluttet ved 20-tiden, en drøy time etter raset.

– Må bruke makt

Trondheimsveien 6 var ubebodd etter en brann i august 2003, og bygården skal for tiden ha vært under rehabilitering.

Leieboerforeningen mener kommunen må bruke mer makt.

– Det er veldig vanskelig å få myndighetene til å gjøre noe hvis eiendommer står og forfaller og blir farlige for forbipasserende. Hvis eier setter seg på bakbeina, har ikke myndighetene noe maktmiddel for å få gjennomført noe, sier leder Lars Aasen til NRK.

Han mener dagsbøter til eier kunne være et effektivt virkemiddel.

Ny gårdeier

Gården ble inntil et par måneder siden eid av en 51 år gammel eiendomsinvestor. I november i fjor ble han siktet for hallikvirksomhet etter at det ble avdekket omfattende prostitusjon fra en rekke leiligheter i gårdene hans. Ifølge politiet eier eller styrer 51-åringen i alt 16 eiendommer i Oslo.

Den nye eieren, advokat Johan Dahl Kongsvik, er daglig leder, generalforsamling og styreformann i gårdselskapet Nygården AS. Han sier at bygningen fortsatt står tom fordi eieren etter brannen ønsket det revet for oppføring av nybygg. Ønsket gjelder fortsatt, men rivingstillatelse er hittil ikke gitt, ifølge Kongsvik.

Brannmenn river ned løs bygningsmasse etter at en kvinne ble truffet.
Larsen, Håkon Mosvold
Den 31 år gamle kvinnen døde av hodeskadene hun pådro seg da deler av bygningen raste sammen.
Larsen, Håkon Mosvold