Det var Klassekampen som fredag skrev at helseministeren ville se en slutt på gratis sykehusopphold. Helseminister Tore Tønne sa i et intervju med avisen at det ville vært fornuftig å kreve egenandeler for sykehusopphold for å minne pasientene på hvor mye tilbudet koster.

Helseministeren mener det er paradoksalt at man betaler en egenandel på 180 kroner ved poliklinisk behandling, mens det er gratis å ligge på sykehus med seng, mat og pleie.

— Det første tilfellet er jo mye billigere for det offentlige, sier Tønne.

Han understreker imidlertid at det ikke er aktuelt å foreslå innføring av betaling for å ligge på sykehus.

Provoserer Helseministerens høyttenkning vekker imidlertid sterke reaksjoner, også i Tønnes eget parti.

Helsepolitisk talsmann Asmund Kristoffersen i Arbeiderpartiet mener egenandeler for sykehuspasienter er en dårlig idé.

— Det er en viktig verdi i Norge at det ikke skal koste noe å ligge på sykehus. Det er en skanse vi må holde fast på, sier Kristoffersen, som legger til at han ikke vet om noen i partiet som vil ha en slik betaling som Tønne antyder.

Leder Per Arne Bjørke i Norsk Revmatiker Forbund synes Tønnes tanker er helt utenkelige.

— Dette framlegget er helt på trynet. Vi går imot enhver innføring av flere egenandeler i helsevesenet, sier Bjørke.

En undersøkelse fra 1999 viser at 40 prosent av de 45.000 medlemmene i Revmatikerforbundet måtte takke nei til tilrådet legebehandling på grunn av dårlig råd. Gjennomsnittlig ligger egenadelen for revmatikerne på 20.000 årlig, ettersom smertestillende medisiner, behandlingsopphold og rehabilitering i kke er inkludert i egenandelstaket.

- På villspor SV-leder Kristin Halvorsen avviser også kontant helseministerens høyttenkning:

— Tønne er helt på villspor. Det blir bare mer byråkrati og tullball av at folk skal betale egenandeler for å ligge på sykehus. Utfordringen er å få egenandelene ned, ikke øke dem, sier hun til NTB.

Etter at intervjuet i Klassekampen kom på trykk, har helseminister Tore Tønne korrigert avisens oppslag:

— Jeg har framfor alt ikke fremmet noe forslag om innføring av egenandeler ved sykehusopphold, men jeg har i en diskusjon om vårt egenandelssystem pekt på at ikke alle sider ved dette systemet er like logiske, sier Tønne til NRK.NTB