FNs tidligere visegeneralsekretær krever i stedet at Norge bidrar med flere soldater for å styrke sikkerheten i Darfur, hvor millioner av mennesker er berørt av den fire år lange konflikten.

Jan Egeland lovpriser den humanitære innsatsen fra Norge, men mener norske myndigheter burde stille større militære ressurser til rådighet for å stanse massakrer, voldtekter og andre forbrytelser i Darfur.

– Norge har «ingenting» å levere for å stanse overgrepene, sa Egeland og viste til at Norge bare har lovet å bidra med 200-300 soldater.

Han påpeker at de ingeniør— og transportavdelingene som Norge har lovet å stille til rådighet, uansett «ikke kan forsvare kvinner og barn og avvæpne militssoldater» i Darfur.

– Det må nok afrikanerne gjøre, sa han under et foredrag for svært lydhøre studenter på Universitetet i Oslo tirsdag.

– Mangler soldater

Egeland, som har fått en høy internasjonal stjerne for sin innsats som FNs nødhjelpskoordinator, mener norske myndigheter må droppe diskusjonen om mandatet og love flere soldater.

– Norges bidrag har vært spesielt stort og godt på den humanitære siden. Jeg håper man kommer med et sjenerøst bidrag av soldater. Det er ikke mangel på ulltepper, men på soldater i Darfur, sier han til NTB.

– Norge bør stille med de 200-300 soldatene landet har lovet, pluss mer. Norge bør også gi andre og flere bidrag for å gjøre styrken mer effektiv, fastslår Egeland.

Han påpeker at det norske bidraget bare vil utgjøre 1 prosent av de 22.000 soldatene FN håper å kunne sende til Darfur.

Blir FN-topp

Den kjente nordmannen bekrefter overfor NTB at han er ønsket av FNs nye generalsekretær Ban Ki-moon til å arbeide for verdensorganisasjonen med spesialoppdrag i konflikt- og kriseområder.

– Jeg skal styrke den stående beredskapen for konflikthåndtering i FN, sier Egeland, uten å ville utdype mer hva han skal drive med i sin nye jobb.

Han understreker at hans nye jobb ennå ikke er avklart i forhold til FNs budsjettkomité.

Det er klart at Egeland skal ha base og bo i Oslo dersom den nye toppjobben blir hans.

Kritisk til AU-styrke

Egeland brukte deler av sitt foredrag på å forklare at det ikke først og fremst er mangel på oppmerksomhet eller nødhjelp i Darfur, men at det største problemet er manglende beskyttelse av sivilbefolkningen.

I Norge har imidlertid både stortingspolitikere og fagmilitære advart om at et eventuelt oppdrag i Darfur kan være for farlig for norske soldater.

Flyktninghjelpens generalsekretær Tomas C. Archer har tidligere, i likhet med Egeland, reagert på slike advarsler og påpekt at flere tusen hjelpearbeidere hver dag er aktive i Darfur.

– Den situasjonen som kan oppstå, er at FN får et «ja», men ikke klarer å stille 22.000 soldater, sier Egeland til NTB.

FN har lenge ønsket å overta ansvaret for styrken i Darfur, som i dag består av soldater fra Den afrikanske union (AU).

Egeland var klar på at denne styrken ikke klarer å beskytte sivilbefolkningen, og han var kritisk til enigheten om en hybridstyrke, hvor FN skal bidra med støtte til en AU-ledet styrke.

FNs tidligere visegeneralsekretær Jan Egeland holdt tirsdag et foredrag om krisen i Darfur på Universitetet i Oslo. Han ber norske myndigheter stille flere soldater til rådighet for å gjøre noe med den kritiske situasjonen i Darfur.
Bendiksby, Terje
Bendiksby, Terje