— Det spesielle med denne bakterien er at den er så tolerant overfor syre. Selv om matproduktet har en ganske lav Ph-verdi, har nettopp disse E.coli-typene evne til å overleve og vokse. Spekepølse blir utsatt for en prosess som senker Ph-verdien, og det holder de fleste bakterier i sjakk, men ikke denne, sier Mørk til NTB.

Han sier at det var et stort utbrudd av E.coli-smitte i Australia i 1993 der smittekilden var spekepølse.

Krydder er også en mulig smittekilde.

— Vi kjenner til fra før at salmonella er blitt spredd gjennom krydder. I 1982 var det et utbrudd i Norge som skyldtes pepper. Man kan jo lure på hvordan tarmbakterier kommer i krydder, men det har å gjøre med uhygieniske forhold i land hvor dette er produsert og håndtert. Smitten behøver ikke komme fra husdyrgjødsel, den kan også komme fra menneskelig avføring, sier Mørk.

Liten dose

Bakeriens toleranse overfor syre er også bakgrunnen for at det skal så liten dose til for at mennesker blir syke. Den overlever magesyren som tar knekken på de fleste andre bakterier eller reduserer antallet.

— Salmonella er for eksempel ikke spesielt syretolerant. Det skal kanskje bare 50 E.coli-bakterier til for å gi sykdom, mens salmonella må opp i 10-15.000, sier Mørk.

De fleste mennesker som blir smittet av denne bakterien, blir syke, men ikke alle. Hvis bakterien smitter fra menneske til menneske, skyldes det dårlig hygiene.

— Det er via avføring man smitter, og det er det vi må terpe på i vårt moderne samfunn. Varmebehandling og hygiene tar knekken på bakterier, sier Tormod Mørk til NTB.

Mer oppmerksomhet

Avdelingsleder Georg Kapperud ved Nasjonalt folkehelseinstitutt sier den mest sannsynlige forklaringen på at de sist smittede ikke har fått nyresvikt, er at både foreldre og leger er blitt mer oppmerksomme på faren for smitte.

— Da øker sjansen for at man også finner dem med lettere sykdom. Foreldre går lettere til lege med barna enn de går dit selv, og trolig er det en del mindre alvorlige tilfeller av smitte som ikke er blitt oppdaget fordi de har gått over av seg selv, sier han.