I de hemmelige referatene fra regjeringsforhandlingene mellom Høyre, KrF og Venstre skal det være tatt inn en klausul som fastslår at grunnlaget for samarbeid er borte dersom et eller flere av partiene vil sette norsk EU-medlemskap på dagsordenen.

EU-spørsmålet har tidligere sprengt to koalisjonsregjeringer, melder NRK.

Tålmodighet

I regjeringsdokumentet som ble lagt fram mandag, tar Høyre, KrF og Venstre til orde for en omfattende skattereform. Den innebærer både økte bunnfradrag, redusert toppskatt og lavere bedriftsbeskatning. Totalt vil den nye regjeringen gjennomføre skatte— og avgiftslettelser på om lag 25 milliarder kroner i stortingsperioden.

Høyres Per-Kristian Foss, som trolig blir den nye regjeringens finansminister, sier i et intervju med Dagens Næringsliv at det vil ta tid å legge om den politiske kursen som Ap-regjeringen har staket ut.

— Man må ha tålmodighet. Det lar seg ikke gjøre å snu alt over natten dersom man skal unngå å forsterke presset på renten, sier han.

Trenger Hagen

De tre samarbeidspartiene ønsker nå en støtteerklæring fra Frp om et regjeringsskifte, eventuelt støtte til et mistillitsforslag i Stortinget, men Frp skal ikke være en del av de tre partienes parlamentariske grunnlag. Det betyr at de tre samarbeidspartiene, i tilfelle det blir et regjeringsskifte, vil søke støtte i enkeltsaker på Stortinget der det er støtte å hente, påpeker Bondevik og Petersen.

Bondevik sier at han ikke tror det er nødvendig å gå nye runder i regjeringsspørsmålet for å avklare forholdet til Frp.

— Vi er innstilt på å ha et godt forhold til Hagen, sa Høyres leder Jan Petersen i Redaksjon 21 mandag kveld.

BETENKT: Kommer EU-saken på banen, kan Bondevik II-regjeringen gå i oppløsning. I bakgrunnen lurer Carl I. Hagen, som også kan sette en stopper for Kjell Magne Bondeviks regjeringsdrømmer.
FOTO: SCANPIX