Lederne for både EU-kommisjonen og EU-parlamentet sendte klare meldinger til Russland samme dag som EU tok imot president Vladimir Putin i Finland for å drøfte energispørsmål.

EU-kommisjonens president José Manuel Barroso advarte mot en «overpolitisering» av energidebatten.

– Det vil være en feiltakelse, sa han med henvisning til Russland.

EU gjentar til stadighet at Russland må la markedsprinsipper, og ikke politiske stemningsskifter i Kreml, styre på energiområdet, uten at det har fått særlig gehør i Moskva.

EU er svært avhengig av energi fra Russland, men Barroso insisterte fredag på at avhengigheten i høyeste grad er gjensidig.

– Russland ønsker å bli sett på som en troverdig energileverandør. Greit, men da er det også viktig at Russland ser at de har en troverdig kunde i EU. Vi kommer snart til å bli 500 millioner mennesker. I folketall er vi større enn USA og Russland til sammen, sa Barroso til journalister i den finske byen Lahtis.

– Kan ikke spise gass

EU-parlamentets president Borrell fremmet det samme budskapet.

– Russland trenger det europeiske markedet like mye som Europa trenger den russiske gassen, sa han og viste til sammenhengen mellom «gasstrømmen» fra Russland til EU og «pengestrømmen» som går motsatt vei.

– Russland trenger pengestrømmen. Man kan ikke spise gass, sa Borrell på en pressekonferanse.

Borrell uttrykte også dyp bekymring over brudd på menneskerettighetene i Russland og sa at EU ikke kan la være å konfrontere Putin med dette.

– Europa vil miste troverdighet dersom vi setter energi foran menneskerettigheter, sa Borrell.

– Åpen og ærlig debatt

Finlands statsminister Matti Vanhanen, som er vert for det uformelle toppmøtet og middagen med Putin, lovet fredag en «åpen og ærlig debatt». Han lovet å ta opp både Russlands sanksjoner overfor Georgia og drapet på journalisten Anna Politkovskaja med Putin.

Estlands statsminister Andrus Ansip understreket at EU må balansere verdier og interesser opp mot hverandre i dialogen med Russland.

– Det blir helt galt kun å ta hensyn til interesser, sa han da han ankom møtet fredag.