AV DAG-HENRIK FOSSE

Norge er helt i verdenstoppen i bruken av elektroniske tjenester. 1,8 millioner, eller 55 prosent av befolkningen mellom 16 og 74 år av oss handlet på nettet i fjor. Det er nær en halv million flere enn året før.

Disse har kjøpt varer eller tjenester til privat bruk over nettet minst én gang de siste 12 månedene mot 40 prosent året før.

Men ikke alle kan nyttiggjøre seg ny teknologi. 20 prosent av oss i aldersgruppen 16 til 74 år bruker ikke internett, går det frem av en rykende fersk undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå.

Tallene gjelder fra mai 2004 til mai 2005.

Tusener i nettrabatter

De som foretrekker bankskranken og reisebyrået fremfor nettet går glipp av store rabatter ved netthandel. Store prisforskjeller på nettet gir også bevisste kunder flere økonomiske fordeler.

Nettbutikkene er flere, har bredere utvalg og mangfoldet på nettet øker raskt. Og vi kan bruke nettet til stadig flere offentlige tjenester.

En familie som bestiller storbyferien på internett, kan uten særlig netterfaring spare over 3000 kroner bare på flyreisen hvis den bestilles i god tid og man er fleksibel med hensyn til reisetidspunkt. Den kan spare over 5000 kroner på en vanlig flatskjerm-tv hvis den kjøpes i rimeligste nettbutikk.

I tillegg spares tid og transportutgifter til vanlige butikker og offentlige kontorer på å bruke nettet, som ved barnehagesøknader eller levering av selvangivelse.

Dramatisk utvikling

— Utviklingen innenfor kommunikasjonsteknologien har vært dramatisk. Og endringene skjer raskt, sier professor dr. juris Jon Bing ved Institutt for rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo.

Han fremholder at de som bruker nettet har tilgang til et enormt bibliotek som er en kunnskapsressurs man ellers ikke vil ha.

— PC-racerne har mange fordeler: De sparer tid, og slipper å gå ut for å handle eller kommunisere med andre, for eksempel offentlige kontorer eller banken. De kan jobbe hjemmefra. De kan bruke pc til underholdning, faglig aktivitet og etterutdanning, sier Jon Bing.

— I vår kunnskapsøkonomi stiller arbeidsgiver krav til at vi behersker teknologien. Uten pc-ferdigheter er det også få tilgjengelige jobber. Noen klarer ikke dette, de har ikke den rette finmotorikken og snubler i hindrene som skaper digitale skillelinjer.

Økte utgifter uten pc

Flertallet uten internett har lav inntekt, lav utdannelse og høy alder. To av tre unge gutter bruker pc daglig, mens bare én av tjue eldre kvinner gjør det samme.

Det eldre ekteparet som aldri har brukt pc og langt mindre vært på nettet. De kjøper sydenturen på reisebyrå, bestiller flyreisen til slektsstevnet samme sted, handler der de alltid har handlet, og betaler regningene over skranke med tilhørende høye gebyrer i banken sin. Og betaler tusenvis mer enn nettbrukeren.

Nå står mobilrevolusjonen for døren. Mobiltelefonen vil overta mye av pc-en sine funksjoner. Vi får bedre, raskere, enklere og billigere telefoner.

De som mestrer den nye teknologien vil få økonomiske og kunnskapsmessige fordeler som ikke-brukeren utenfor den digitale revolusjonen blir stående utenfor.