• Mørkerommet er hjørnesteinen i fotomiljøet vårt, mener fotograf Knut Egil Wang. Han tok Årets bilde. Ideene dyrker han frem i mørkerommet.

— Det er et miljø for fotografi i Bergens Tidende, understreker Knut Egil Wang.

— Vi fikk nytt mørkerom for et par år siden og det bruker vi mye. Mørkerommet er hjørnesteinen i miljøet. Det er et miljø med både fast ansatte fotografer og frilansere. Vi møtes der og diskuterer fotografi. Det er mange gode fotografer knyttet til avisen, og de er veldig oppsatt på fotografering. For dem er ikke dette bare en jobb, mener Knut.

Bildeserien "Livet med Jesus" er i svart-hvitt. For den ble han premierte med Årets bilde. Bildeserien "Tobakksarbeiderne" gav Knut gull i klassen Utland. Den er også i svart-hvitt.

Hvorfor velger du bort fargene?

— Det er aldri noen som spør meg hvorfor jeg velger å ta et bilde i farger, sier Knut. - De fleste bildene jeg tar er i farger, men jeg trives best med svart-hvitt. Det er et renere uttrykk. Fargene kan ofte trekke oppmerksomheten bort fra historien du vil fortelle, hevder Knut. Mellom

For Rune Nielsen er det en god dag å være billedsjef. I tillegg til Årets bilde, innkasserte BT-fotografene gull i fem klasser, sølv i to og bronse i to.

— Dette viser at vi er på rett vei med fotografiet i Bergens Tidende, sier Rune.

— De gode resultatene kommer av at vi gir fotografene spillerom og tid. Tid til å gjøre det de kan best - å fotografere. Det er ikke bare en jobb man kan springe ut på. Skal bilde bli gode må fotografene få tid til å utvikle ideene, understreker Rune. Han synes for øvrig bildene er viktigere enn teksten.

— Bildet er det første avisleseren ser. Derfor er det viktigere enn det som står skrevet, legger han til.

FIKK PRIS: Formannen i Pressefotografenes Klubb, Terje Bringedal, overrekker frilanser Knut Egil Wang fra Bergens Tidende (til høyre) det synlige beviset for at han vant konkurransen Årets Bilde.
FOTO: SCANPIX