• Det er spinn dyrt med brudekjole, men man må jo ha det, sier Cathrine Myklebust (23). Kjolen til 6000 kroner er likevel bare småpenger i det totale budsjettet på hundre tusen kroner.

ANNE MYKLEBUST ODLAND

— Egentlig er det grotesk mange penger. Men det er viktig for meg å ha et gjennomført og stilfullt bryllup, sier Cathrine.

Seks store kaker er bestilt fra konditor, foruten kransekake og tre etasjers bryllupskake til dagen det skjer - 21. juni.

En profesjonell toastmaster er bestilt, og frisør, blomsteroppsatser, bryllupssuite, og selskapslokale er i boks.

— Jeg er ikke helt fornøyd med selskapslokalet. Det irriterer meg litt at stolene er rosa, men vi kan vel ikke akkurat leie andre stoler, sier hun og ler.

Ikke på sparebluss

Cathrine har nettopp plukket ut kjolen hun skal leie, men mangler sko, slør, strømper, undertøy, og kanskje en tiara. En tusenlapp her og en tusenlapp der, og vips så ble det mange penger på en dag.

— Vi har hatt budsjettforhandlinger med foreldrene våre og har hundre tusen til rådighet. Vi er kjempeheldige som har foreldre som betaler. Skulle vi betalt selv, ville vi ventet til vi fikk råd. Bryllup på sparebluss hadde ikke vært aktuelt, sier hun og smiler med et langt lekkert slør på slep.

Det er stille i brudesalongen. Kjolene henger forførende på rekke og rad, venter på å få en drømmedag, bli svinget i brudevalsen.

— Den dyreste vi har inne for øyeblikket er en designkjole i silke og chiffon til 24.000 kroner. Kjolene det går flest av koster rundt 10.000 kroner, sier Hilde Bruvik på Brudehuset.

Hun holder frem en body med spiler til 1100 kroner, lar Cathrine kjenne på det silkemyke undertøyet.

På et rundt, delikat salongbord ligger flere bunker med visittkort - det er fotografer, blomsterdekoratører, musikere, frisører og et limousinfirma som tilbyr sine tjenester.

Big business

Mens ekspeditørene på Brudehuset og andre salonger guider brudene i jungelen av kjoler, sko og slør, svarer Mona Grudt, redaktør av bryllupsmagasinet Ditt Bryllup, på alskens spørsmål som daglig strømmer inn til nettstedet dbas.no:

— Synes du det er finest med hvite eller brune strømper til kjolen min? Er det lurt å ta fargeanalyse? Har du tips om en profesjonell sminkør?

— Av spørsmålene får jeg inntrykk av at veldig mange er langt mer opptatt av mote og stil enn av økonomien rundt bryllupet, sier Mona Grudt og tilføyer:

— Nå er det in med ekstravagante bryllup, og det er dem som tar opp forbrukslån for å gjennomføre sin perfekte dag. Vi lever i en tid da alt blir mer og mer ekstremt og amerikanisert, og det gir seg uttrykk også i bryllupsbransjen, sier den tidligere miss Universe.

Nettansvarlig Elisabeth Kjørmo redigerer alle leserinnleggene og bryllupshistoriene som sendes inn. Hun har også inntrykk av at folk betaler mer og mer for å feire den store kjærligheten.

— Egentlig er jeg overrasket over hvor mange penger folk er villige til å bruke på en dag. Gjennomsnittsprisen ligger rundt 80.000 kroner. Tenk hvor mange penger det egentlig er for en fest! At folk er villige til å betale så mye, forklarer hvorfor bryllup er blitt big business, mener hun.

— Hvor vanlig er det å sette bort bryllupet til en profesjonell bryllupsplanlegger?

— Det er om lag 27.000 par som gifter seg årlig, og det er bare en liten prosent av dem som har råd, derfor finnes det ikke så mange bryllupsplanleggere. De fleste tror jeg benytter seg av hjelp fra venner og familie. Noen selskapslokaler formidler jo dessuten band og viseverter, sier Kjørmo.

Mona Grudt hadde selv et stort og flott bryllup og forstår at folk ikke liker å tenke begrensninger når man skal feire kjærligheten.

— Det går absolutt an å ha et vellykket og sjarmerende bryllup til en billig penge, men skal man spare bør man ikke kutte ut gjestene, men heller staffasjen rundt, sier hun og ramser opp gode tips: Man kan ha koldtbord i stedet for ferdige retter, eller invitere bare den nære familien til middag. Cd-spiller i stedet for band og drikkebonger i stedet for åpen bar. Jeg synes dessuten det er sjarmerende med dem som velger å bruke brudekjolen etter moren sin. En jeg kjenner sprayet dessuten de gamle rosa ballerinaskoene sine hvite! forteller Mona Grudt.

Et annet sparetips kan være å gjøre det hele utenlands og dermed dempe feiringen.

Mona Grudts tips for et billigere bryllup:

  • Begynn planleggingen et år i forveien. Ha en kveld med forloverne hvor dere har brainstorming og tenker kreativt.
  • Kanskje du kan bruke kjolen etter moren eller svigermoren din?
  • Tenk etter hva du kan låne. Kanskje du kan låne et slør. Kanskje kjenner dere noen med en fin bil.
  • Bytt ut en dyr brudebukett med markblomster, som for eksempel liljekonvaller.
  • Om høsten kan kirken pyntes med løv i stedet for dyre oppsatser.
  • Det er billigere med koldtbord fra catering enn ferdige retter.