Stoltenberg-regjeringen viderefører mange av forslagene de blågrønne forgjengerne la frem tidligere i høst. Økningen i matmomsen fra 11 til 13 prosent er endringen som berører flest. Sentrale politikere i regjeringspartiet Sp advarte mot høyere matmoms, men måtte bite i seg skuffelsen i budsjettinnspurten.

Både Fattigdomsaksjonen og Norges Bondelag er skuffet over de rødgrønnes momsøkning.

— Høyere matmoms rammer de fattige uforholdsmessig hardt, mener Fattigdomsaksjonens leder Ben Borgen.

Snop-avgift som før

Mens Bondevik-regjeringen fredet kontantstøtten, har barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap), som på sikt ønsker hele ordningen fjernet, begynt sin statsrådsgjerning med å kutte i ytelsene.

Neste år vil kontantstøttemottakerne få 300 kroner mindre i måneden. Etter forslaget, vil full kontantstøtte bli redusert fra 43.884 kroner til 39.636 kroner per år.

For de snopeglade er det verdt å merke seg at Bondevik-regjeringens forslag om å fjerne den særskilte avgiften på sjokolade og sukkervarer er strøket av den nye regjeringen.

Sukkeravgiften er i dag på 15,79 kroner per kilo. Særavgiften ble innført i 1922. Da Bondevik-regjeringen foreslo altså å fjerne denne fra 1. desember neste år, vakte det stor oppsikt. Representanter for Norsk Diabetikerforbund var forskrekket. Den nye regjeringen vil se nærmere på de ernæringsmessige sidene ved å kutte i den omstridte avgiften.

Swing uten moms

Ølhundene må konstatere at avgiften stiger med nær to prosent, akkurat som avgiften på andre alkoholdige drikkevarer. Bryggeriforeningen er skuffet, særlig over Ap, som anklages for løftebrudd av foreningen. I dag handler nordmenn 30 millioner liter øl i utlandet. Bryggeriforeningen frykter tap av arbeidsplasser hvis ikke avgiften kuttes til svensk nivå.

Men regjeringen sørger for å sukre skatte- og avgiftspillen med enkelte godbiter. I likhet med den avgåtte Bondevik-regjeringen, vil de rød-grønne unnta dansetilstelninger fra merverdiavgift.

Populære danseband som Ole Ivars og Scandinavia har turnert Stortinget for å få politikerne til å fjerne momsen på 25 prosent på inngangsbilletten til dansearrangementer. De har påpekt det diskriminerende i at folk må betale moms på inngangsbilletten til dansefester med levende musikk eller diskotek, mens det har vært momsfritak på konserter hvor folk sitter eller står stille.

Forskjellsbehandlingen har vært begrunnet med at konserter, teater og opera har vært regnet som kultur, i motsetning til dans.

- Digitalt klasseskille

Regjeringen opprettholder innstrammingen i hjemme-pc-ordningen , som Bondevik-regjeringen foreslo.

Endringen betyr at nye hjemme-PC-avtaler over bruttolønnsordningen høyst kan koste 10.000 kroner over en treårsperiode. Tidligere var det ingen prisgrense for hva en hjemme-PC kunne koste. Det kreves også at skattyteren må kjøpe en PC eller bærbar. Myndighetene vil ha slutt på at arbeidstakere bruker ordningen til å finansiere kjøp av flatskjermer og videokamera gjennom ordningen.

Bransjeorganisasjonen IKT-Norge mener et tak på 10.000 kroner, gjør hjemme-pc-ordningen verdiløs. - Arbeidsplasser vil ikke lenger tilbyr hjemme-pc til sine ansatte. De rød-grønne løper fra løftene sine, og dette vil føre til store digitale skiller i befolkningen, mener IKT-Norge.

Av de mer kuriøse skatteskjerpelsene, tar vi med at de som får dekket arbeidstøy «som er egnet til privat bruk», nå må belage seg på å betale skatt av denne fordelen.. De rød-grønne gir unntak for «fri uniform og annet spesielt arbeidstøy». Skattefritaket for arbeidsgivers dekning av helseforsikringer og sykdomsutgifter forsvinner også.

Ansatte som benytter mobiltelefon betalt av arbeidsgiver utenom arbeidstiden vil også få påslag i inntekten.

DYRERE MAT: Matmomsen øker med to prosentpoeng. - Ingen katastrofe, matvareprisene er ikke så høye i Norge, synes Hege Christoffersen (22), på handletur hos Kiwi i Vaskerelven. FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN
DYRERE ØL: Alkoholavgiftene øker igjen. - Blir ølet dyrere, blir det mindre penger til mat, ler student Trine Klokkerud (22). I går kveld nøt hun en halvliter på Hectors Hybel til studentvennlig pris: 34 kroner. FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN
SNOPEFESTEN AVLYST: Det blir likevel ingen fjerning av avgiften på sjokolade og sukkervarer, slik Bondevik-regjeringen foreslo. Diabetikerforbundet advarte sterkt mot billigere søtsaker. FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN