HILDE SCHJØLBERG EVENSEN

Samtidig har forsikringsverdien av alle fritidsbåter økt med 55 prosent, til 50-60 milliarder kroner. Det viser tall fra If Skadeforsikring.

— Omfattende investeringer

— Dette bekrefter at nordmenn etter årtusenskiftet har gjort omfattende investeringer innen ferie og fritid gjennom sine fritidsbåtkjøp. På 90-tallet var det derimot mange år med laber omsetning av nye båter, sier informasjonsdirektør i If, Jack Frostad.

Mens gjennomsnittsbåten i 2002 var forsikret for 114.000 kroner, er dette nå steget til 176.000 kroner. Det er båteieren selv som bestemmer hvor mye båten skal forsikres for.

Velger bort hytten

Interesseorganisasjonen Kongelig Norsk Båtforbund er ikke overrasket over at båtene blir stadig flottere.

— Dette har sammenheng med den generelle velstandsutviklingen vi har i Norge. Dessuten har hytteprisene hatt en enorm stigning, og en flott båt fremstår derfor som et reelt alternativ, sier generalsekretær Jan Syvertsen.

Han synes det er gledelig med den store interessen for sjø og båtliv, men fastslår at mangelen på båtplasser begynner å bli en stor hindring.

— Båtlivet er i ferd med å begrense seg til de privilegerte som kan skaffe seg båtplass. Mitt råd er derfor å skaffe båtplass først, og deretter kjøpe båten, sier Syvertsen.