Matstova ligger i informasjonssenteret til Lyngheisenteret på Lygra. I Informasjonssenteret er det også utstilling og filmfremvisning.

Tidligere var det bare utstillingen som kostet, men fra 1. januar i år har du måttet betale for å komme inn i selve bygningen, selv om du bare skal innom Matstova.

— Det er ikke mange som snur i døren selv om de må betale. Men det er noen som protesterer, sier Ingeborg Myksvoll, som jobber i Matstova.

Lyngheisenteret hadde både i fjor og året før betydelige underskudd. Selv om det var 35.000 besøkende i fjor, var det bare 6000 som løste billett. Det er Lindås kommune, som bevilger penger til stiftelsen som driver Lyngheisenteret, som krevde at senteret skulle få flere av de besøkende til å betale.

— Det er misforstått å tro at Matstova er en kafé ute i lyngen. Matstova er et tilbud til museets gjester. Slik er det på de fleste muséer i landet, sier direktør Mons Kvamme.

Han sier at ordningen har ført til høyere billettinntekter enn i fjor, men at omsetningen til kafeen har gått ned.

— Den viktigste delen av senteret ligger utendørs, og der er det gratis å gå, selv om det koster mye å vedlikeholde det, sier Kvamme.

Har du fått prissjokk? Kontakt BTs Liv Sandal på 55 21 37 77 eller send e-post til liv.sandal@bt.no