— Nei, jeg er ikke engstelig. Vi har fått beskjed om at huset står støtt, og at det ikke er noe behov for å evakuere. Dermed er det heller ingen grunn til å være engstelig, sa Stine Lyngra, som tirsdag kveld ble nærmeste nabo til Oslos ferskeste attraksjon; et digert hull i bakken som plutselig åpenbarte seg utenfor garasjeporten til Sagveien 19 på Sagene.

hull2.jpg

Lyngra bor rett over garasjeporten som hullet ligger utenfor.— Det er sånt du bare ser på youtube, sa en annen nabo som hastet forbi i trappen.

Hørte lyder

Det var naboer som varslet politiet da de hørt rumling. En rumling og et bråk som viste seg å skyldes en jernplate som dekket over et hull som plutselig ble så mye større enn det hadde vært. Den store jernplaten, som hadde dekket det ganske lille hullet som var der før, bråket da den falt delvis nedi det nye, store hullet.

NABO: Stine Lyngra tok dramatikken som utspilte seg rett utenfor husveggen tirsdag kveld med stor ro.
STEIN ERIK KIRKEBØEN

— Det hørte ikke jeg. Jeg merket ikke noe før jeg så en politimann. Og så så jeg en brannbil. Og så flere politi- og brannbiler. Og minst én sykebil. Da skjønte jeg at det skjedde noe i nabolaget, smiler Lyngra.

Vasket ut?

— Hva som skjedde, det vet vi ikke. Geologer er på vei for å undersøke situasjonen. Men vi har i hvert fall plutselig fått et hull her som ved måling viste seg å være 12, 13 meter dypt, sier politiets innsatsleder Thor Langli til osloby.no. På overflaten var det kanskje to ganger to meter.

Hvor stort hullet er, hvor mye av asfalten som er underminert, var umulig å se i mørket, men Vann- og avløpsetaten skal i løpet av kvelden komme med kamerautstyr og sjekke grunnen.

En stund var det også frykt for at noen skulle ha falt nedi det mørke hullet.

— Sjansen er veldig liten, men vi vet ikke, sa Langli tidlig på kvelden.

— Hva som har skjedd vet vi ikke, men vi regner med at det er vann som over tid har vasket bort leiren i grunnen. Så kom det plutselig til et punkt hvor det var vasket bort så mye at massen over raste ned, og vi fikk det store hullet.

— Regnet det siste døgnet kan ha vært dråpen som fikk dette begeret til å renne over, men det får ekspertene finne ut av. Vi sperrer av det området som kan være usikkert, sier Langli, som passer på at ingen går på den usikere asfalten utenfor garasjeporten.

«Akta holet»

Helt nytt er hullet ikke. En jernplate har ligget over et lite hull, og på innsiden av garasjeporten hvor politiet nektet uvedkomende adgang i kveld, skal det henge en lapp med en advarsel; Akta holet!

— Men jeg har ikke tenkt på det som noe problem. Det har jeg heller ikke gjort etter at jeg for ikke så lenge siden så et TV-program om synkehull. Det er åpnebart skumle saker, men der fikk jeg inntrykk av at det er et fenomen som vi ikke har her i landet. Dette er vel noe annet. Men det bekymrer meg ikke mye, og jeg har inntrykk av at situasjonen er under kontroll, sa Lyngra.

Jon Birger Berntsen, som er leder for kommunens beredskapsetat, håpet også det. Han likte ikke at det plutselig åpnet seg digert hull mit i byen, men kunne i kveld ikke si noe om hva som har skjedd og om uhellet kunne vært unngått.

— Men det er klart at hvis det hadde kommet noen her akkurat da det raste, så kunne det vært dramatisk. Alt tyder på at ingen er kommet til skade, men det er jo et lite under hvor det er blitt av all massen som er borte.

Ikke synkehull

Senere på kvelden bekrefet en ekspert hennes inntrykk av at hullet på Sagene ikke er et såkalt synkehull:

— Det er ikke et synkehull. Dette er noe som har utviklet seg over tid. Antakelig har det vært en glipe mellom betongplaten i bygget og fjellet, som har gjort at masse har rast ned over tid, og platen har beveget seg, sa Bjørn Kalsnes fra Norges geologiske institutt til TV 2.

Synkehull oppstår når jordsmonnet i et område blir undergravd. Når vann graver store hull i bakken, svikter jordmassen over hullet. Synkehull er sjeldne i Norge, og oppstår i en jordtype som her i landet er mest vanlig i Nordland, ifølge Norges geologiske undersøkelse. I Chicago i USA ble åtte biler på et Corvette-museum «spist» av et synkehull i februar.

Hvor ble alt av?

Jon Birger Berntsen, som er leder for kommunens beredskapsetat, håpet også situasjonen er under kontroll. Han likte ikke at det plutselig åpnet seg digert hull mit i byen, men kunne i kveld ikke si noe om hva som har skjedd og om uhellet kunne vært unngått.

— Men det er klart at hvis det hadde kommet noen her akkurat da det raste, så kunne det vært dramatisk. Alt tyder på at ingen er kommet til skade, men det er jo et lite under hvor det er blitt av all massen som var her.