Tidligere statsråd Gudmund Hernes, barneombud Reidar Hjermann og komiker Kristopher Schau utmerket seg med fjorårets beste offentlige utsagn.

Det mener redaktører i Foreningen for StatementBank, som har kåret Norges ti beste og verste utsagn i fjor. Foreningen består av informasjonssjefer og talspersoner som samler sine språklige funn i en StatementBank.

— Økt levealder

Den verste uttalelsen som sto på trykk i fjor, var ifølge foreningen Statistisk sentralbyrås forsøk på å forklare hvorfor det blir stadig flere eldre: «En viktig årsak til aldringen av befolkningen i Norge og andre land er økningen i gjennomsnittlig levealder som følge av redusert dødelighet blant eldre».

– Verst fordi det er totalt uten innhold. En prestasjon i særklasse, sier juryleder Thomas Midteide, som til daglig er talsperson for SAS Braathens.

På andreplass følger forfatter Helene Uri med «Avstanden mellom erotikk og gammelnorsk er ikke så stor som du tror». Tidligere AKP-leder Pål Steigan tar tredjeplass med «Vi bygde kanskje den beste lederutdanninga dette landet har sett».

Best sagt

De beste uttalelsene i Norge i fjor er ifølge StatementBank «Nær alle aviser tilbyr et magasin – stadig færre av dem tilbyr en avis» – uttalt av tidligere statsråd Gudmund Hernes.

Barneombud Reidar Hjermann får sølv med «Foreldre setter bort barn til mennesker de aldri ville lånt bort bilen til». Komiker Kristopher Schau kan notere tredjeplassen med «Innsikt i egne og andres problemer fører bare til dyp depresjon, og er ikke å anbefale. Det er en grunn til at Jens Bjørneboe er død, og at Pål T. Jørgensen lever i beste velgående».

Verdens verste og beste

Verdens verste uttalelse i fjor er «Utenom Libya finnes det ikke en eneste demokratisk stat i hele verden». Avsender Libyas leder Muammar Gaddafi.

USAs president George W. Bush kan notere seg for vinnerutsagnet: «Jeg kommer ikke til å trekke meg ut av Irak selv om det bare er Laura og Barney som støtter meg». Barney er presidentens hund.

DUMT: "Avstanden mellom erotikk og gammelnorsk er ikke så stor som du tror", sa forfatter Helene Uri, og vant dermed en andreplass på listen over fjorårets dummeste utsagn.