– Ansatte fra hovedkontoret på Fornebu og andre kontoransatte går rundt og hjelper passasjerer i køene med innsjekking og andre ting, fortalte informasjonsrådgiver Knut Morten Johansen i SAS Braathens da NTB var på Gardermoen i 13-14-tida lørdag.

– Vi har også tatt utradisjonelle metoder i bruk for å komme à jour med trafikken, blant annet bruker vi atkomstkanaler som vanligvis er forbeholdt ansatte, for å sluse passasjerer ut til flyene, fortalte Johansen.

Glede og drops

Ved en av de automatiske innsjekkings— og billettmaskinene fant NTB blant annet produktsjef i SAS Braathens, Boris Brubesko, i full sving med å hjelpe passasjer Sven Ingebretsen som skulle til Malaga i Spania.

– Jeg er så glad og fornøyd over å komme meg av gårde, sa Ingebretsen, tydelig lettet over at streiken var over og takknemlig for hjelpen fra Brubesko.

En annen SAS Braathens-ansatt som deltok i ekstrainnsatsen på Gardermoen, var Tone Karin Stensby Hesle. Hun trillet rundt med flaskevann og drops som ble delt ut gratis til passasjerene i køene til SAS Braathens.

Ikke driftsforstyrrelser

– Folk er tålmodige, og noen blir forbauset over at vannet og dropsen er gratis. Jeg betrakter meg som en vårnisse jeg, sa Stensby Hesle der hun vandret rundt som en annen friksjonsdemper i køer som ikke var større enn normalt på store trafikkdager på Gardermoen.

Kristine Olander Sørensen i Oslo Lufthavn (OSL) bekrefter at trafikken på Gardermoen ved middagstider gikk tilnærmet som normalt.

– Vi har ikke driftsforstyrrelser nå, og det betyr at innsjekking og bagasjehåndtering går som normalt, sa Olander Sørensen til NTB ved i 13-tida lørdag.

Knut Morten Johansen betegner ekstrainnsatsen fra ansatte i SAS Braathens som en dugnad og som en forutsetning for at selskapets trafikk så raskt kom i nesten normalt gjenge igjen.

Ekstremt ambisiøs

– Det var en ekstremt ambisiøs beslutning å prøve og komme i normalt gjenge så raskt. Vi var i gjenge seks timer etter at streiken ble avblåst. En sms-aksjon blant kabinansatte førte til at flere som hadde fri, meldte seg og ville jobbe. Folk har for eksempel tatt fly helt fra Stockholm for å delta i ekstrainnsatsen. Det har gjort det mulig for oss å sette opp ekstrafly, blant annet til Svalbard og til flere destinasjoner i Nord-Norge, sier Johansen til NTB.

– Passasjerer som ikke kom med flyene våre fredag, vil komme seg av gårde lørdag, og det skal ikke være noen til overs fra lørdag til søndag, lovet Johansen i 14-tida lørdag.

– Personlig tror jeg at de kabinansatte hos oss ikke har vært bekvem med at streiken har påført passasjerene våre så mye ubehag. Men nå gjelder det å rette blikket opp og framover, sa Johansen til NTB lørdag ettermiddag.