— Den kommer til å være fin i flere uker fremover, og komme opp litt tidligere om kvelden, sier hobbyastronom Arne Tjølsen i Bergen Astronomiske Forening.

Mot sør etter midnatt

Mange har spurt ham hvor «denne Mars» egentlig er synlig på himmelen, når den nå passerer jorden nærmere enn på 60.000 år?

— Jeg pleier å si at mellom midnatt og klokken ett skal du kikke rett mot sør. Men det er jo avhengig av hvor mye terreng du har foran deg, sier Tjølsen.

Da skal du i godt vær se Den røde planet, riktig nok mer oransje i skinnet enn akkurat rødt.

— Mars følger omtrent samme, lave bane på nattehimmelen som solen gjør på en vinterdag i februar/mars, sier Tjølsen, som hjemme ved Starefossen i Bergen ser den mystiske planeten stige opp over Nattlandsfjellet og forsvinne bak Løvstakken.

Fotografert fra Bergen

Astronomer verden over, amatører så vel som profesjonelle, har de siste nettene pusset sine stjernekikkerter. Leder i Bergen Astronomiske Forening, Kjell Kloster, sier entusiastene har vært heldige.

— Det har ikke vært støvstormer på planeten, slik at detaljene trer klart frem. Jeg har kikket på «havene» og polkalotten, sier Kloster, som bor på Bønes.

Arne Tjølsen har vært ute fire-fem kvelder, og også gjort forsøk på å fotografere. Bildene ligger lenket til nettsiden astronomi.no

— Det er noe fascinerende med andre planeter i solsystemet. Mars likner Jorden, vi kan sende astronauter dit. Men samtidig er den en kald ørken og svært forskjellig fra det vi kjenner. Det er litt artig når en slik fremmed verden kommer så nær.

— Kommer man langt med vanlig turkikkert?

— Med god støtte vil du kunne se at det er en liten skive, altså noe mer enn en prikk. Men ikke særlig mer, sier Tjølsen.

Reiser til Spania

Selv har han investert i en kikkert til 7000-8000 kroner, som gjør at han kan skjelne Mars' mørke flekker og poler fra utenfor døren i Bergen. Mer ambisiøse astronomer bruker 40.000-50.000 kroner på kikkert, og har gjerne reist til sørligere breddegrader for å få bedre utsikt.

— Jeg kjenner flere som har reist til Spania. Jo lenger sør, jo høyere står Mars på himmelen, sier Tjølsen.

Og neste gang Mars er så nærme jorden; hvem kikker tilbake på oss da?

— Man må være optimist, og tro at mennesket havner på Mars. Jeg vet ikke hvor lenge det er til.

Men det blir neppe deg eller meg.

fakta/ Mars-passasjen

  • Den 27. august var Mars på så kort avstand som overhodet mulig, det vil si 55,7 millioner kilometer fra Jorden. Den dukker opp på sydhimmelen i 22-tiden.
  • Årsaken til fenomenet er at både Jorden og Mars går i svakt elliptiske baner rundt solen. Mars er spesielt nær Jorden med 15-17 års mellomrom.
  • På www.astronomi.no kan du lese mer, og se de skarpeste og mest detaljrike bildene som noensinne er tatt av Den røde planet fra Jorden.
NÆRMERE DEG: Forrige gang vi hadde like god utsikt til Mars hadde vi alle mer hår og gikk atskillig mer hjulbeint Planeten er nærmere enn noen gang i det moderne menneskets historie. I Norge står planeten lavt på sydhimmelen. Eksperter strides fortsatt om det kan være primitive livsorganismer der. Dette bildet er tatt i Nevada, USA. FOTO: REUTERS.