THOR ERIK GREGERSEN

Spam, junkmail eller søppelpost, er noe alle som har hatt en e-postadresse i mer enn én uke har mottatt. Spam er opprinnelig navnet på et hermetisk kjøttprodukt og fikk dagens betydning i en Monty Python-sketsj, hvor en gjeng spinnville vikinger overtar all oppmerksomhet med å rope «spam» gjentatte ganger.

Ifølge enkelte analytikere har nå tilbudene om større tiss og nakne damer forbigått vanlig e-post i utbredelse, og dette begynner å gå kraftig utover effektiviteten både på arbeidsplassen og i hjemmet. Ekspertene påstår at det hver eneste dag sendes hele 2.5 milliarder e-poster med pornografisk innhold. I tillegg til disse kommer selvfølgelig alle de billige lånene og fantastiske slankemidlene. Skulle en være så uheldig at e-postadressen er offentlig tilgjengelig kan en ukes ferie fort bli et mareritt av en innboks når en er tilbake på jobb. Avskyen for dette fenomenet kom tydelig frem i en undersøkelse blant Yahoo-brukere, hvor 77 prosent mente at de heller ville vaske do enn rydde innboksen sin for spam. Så lenge denne lyssky geskjeften gjør det mulig å tjene penger, er det ingen grunn til at mengdene møkkamail skal bli mindre. Det er på tide å trekke hodet opp av doskålen og ta grep om situasjonen.

Sunn paranoia

Ikke fortell til noen at du har e-postadresse, og for all del ikke legg den ut offentlig tilgjengelig på nettet. Profesjonelle spammere har programmer som saumfarer nettsider etter alt som kan minne om en krøllalfa. Selvfølgelig er det ikke vits i en adresse som ingen kjenner til, poenget er bare å oppgi denne til seriøse kontakter. Kanskje trenger du to adresser, en til viktige ting og kontakter og en til offentlig bruk. Dersom du er på jakt etter en ekstra adresse finnes det et utall sider på nettet som er villig til å gi deg en gratis e-postadresse som er perfekt til nettopp dette. Den norske filtrerer til og med bort både spam og virus for deg. Oppgi aldri primæradressen til noen du ikke vet hvem er, og dersom du i ulike forbindelser må registrere deg og adressen din, bruk tulleadressen.

Ikke svar

Dersom du mottar spam, ikke fall for fristelsen til å sende svar om at man ikke ønsker mer fra denne avsenderen. Det eneste man oppnår med et slikt svar er at spammeren får bekreftet at adressen er aktiv og dermed sender ut dobbelt så mye. I tillegg vil det gjøre adressen din mer verdifull for videresalg til andre innen samme bransje. Unntaket her er selvfølgelig seriøse mailinglister og organisasjoner. Innholdet i posten burde gi en god pekepinn på hvilken kategori avsenderen befinner seg i.

Vær vanskelig

En del av søplesenderene har programmer som prøver ut automatisk genererte adresser, slik at det ikke hjelper om du gjemmer adressen din. Uavhengig av hvordan disse programmene fungerer betyr dette at jo færre tegn og tegntyper man bruker, jo større er sjansen for å bli oppdaget. «å@bt.no» er en særdeles dårlig adresse dersom man ønsker å unngå spam. Velger man en skikkelig vrien adresse er det selvfølgelig en mulighet at en ikke får noen post i det hele tatt. En god regel kan være å bruke fullt navn med punktum eller bindestrek som skille. Lett å huske for mennesker, men vanskelig å dikte opp for en datamaskin.

Sent ute?

Dersom du allerede har et stort eller lite spamproblem, og ikke ønsker å bytte e-postadresse, er den beste muligheten å benytte et filter for å fjerne uønsket post før den havner i innboksen. Disse filtrene finnes både i gratis— og betalversjoner og baseres på et utall rutiner for å avsløre hva som er seriøs og hva som er useriøs e-post. Effektiviteten og brukervennligheten i disse filtrene begynner å bli behagelig god og de aller fleste integreres usynlig inn i e-postprogrammet ditt. Verdens største softwareprodusent, Microsoft, har endelig innsett problemet og har lagt til et spamfilter i sin nyeste versjon av Outlook.

Lover og regler

En annen som er oppmerksom på problemet er samferdselsminister Torild Skogsholm, som tidligere i år samlet landets kloke hoder til en større idémyldring. Alle var enige om at det trengs strengere regler, mer bevissthet og alvorligere sanksjoner.

Agnes Beate Steen Fosse i eforum.no er redd det blir ris til egen bak. Et av problemene er at mesteparten av spammen ikke kommer fra land innen Skogsholms jurisdiksjon og dermed er mye av det fåfengt. Våre lover og regler får ikke særlig innvirkning utenfor landegrensene, og de eneste vi knebler er oss selv. Er vi riktig heldig, strammer vi inn reglene slik at en ikke kan sende e-post til noen uten å på forhånd ha spurt om lov.