Det kommer fram i Redd Barnas årlige tilstandsrapport, «State of the World’s Mothers», om mødre og barn. Resultatet er det samme som i fjor med Norge på topp og Afghanistan nederst på listen.

164 land er med i rangeringen. Åtte av de ti topprangerte landene er i Vest-Europa. De to utenfor Europa er Australia og New Zealand. Nederst på rangeringslisten er åtte av ti land i Afrika sør for Sahara. Aller verst er situasjonen for mødre i Afghanistan.

Flere faktorer

Landene rangeres etter faktorer som faren for å dø under fødselen, andel kvinner som bruker moderne prevensjon, andel fødsler med utdannet helsepersonell til stede, svangerskapspermisjon, andel skrive— og lesekyndige, andel kvinner i regjeringen og antall barn som dør før fylte fem år.

– Dette er en fantastisk nyhet for norske mødre. Likevel er det situasjonen i de fattigste landene som burde få mest oppmerksomhet. Mødre og deres barn som bor i land nederst på denne statistikken er de som trenger bedre tilgang til helsetjenester, sier Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang.

Én av fem dør før femårsdagen

I Afghanistan er to av fem barn underernærte. Én av fem vil dø før de fyller fem år. Afghanske kvinner har i snitt mindre enn fem års skolegang, og forventet levealder for kvinner er kun 45 år.

Til sammenligning dør kun ett av 333 barn før fylte fem år i Norge. Kvinner her har gjennomsnittlig 18 år på skolebenken og forventet levealder er 83 år.

Til tross for konflikten i Afghanistan er det minst 200 ganger større sannsynlighet for at en kvinne dør under en fødsel i landet enn av en bombe eller skytevåpen.

Er Norge verdenes beste mammaland? Si di mening under!