SINDRE ØYE HELGHEIM

Det er dårlig nytt for distributøren Eniro, som også leverer telefonkatalogene i Norge.

I Norge har reservasjonene mot Telefonkatalogen eksplodert etter at Naturvernforbundet kalte papirkatalogene for en gigantisk miljøbombe i Bergens Tidende. Nå følger også svenskene etter og engasjerer seg i kampen om å stoppe masseutsendelse av Eniros kataloger.

Kan ikke avbestille I en avstemning under tittelen ”Vill du ha Telefonkatalogen?” har svenske Aftonbladet.se fått svar fra over 85.000 lesere siden i går. Dommen er klar: over 60 prosent sier de aldri anvender katalogen, og 30 prosent sier de bruker den iblant. Bare syv prosent av de spurte sier de bruker den ofte.

Eniro sender hvert år ut over ti millioner kataloger til den svenske befolkningen, og der kan kun de færreste reservere seg mot den. Ifølge Aftonbladet er det kun svensker som bor i eneboliger som kan avbestille telefonkatalogen.

I Norge sendes det hvert ut over fire millioner, og kun de færreste avbestiller. I fjor reserverte 2000 seg mot katalogen. Etter at Sverre Stakkestad i Naturvernforbundet startet en e-post-kampanje mot Telefonkatalogen for to uker siden, har over 130.000 avbestilt katalogene i Norge.

Utgår kanskje neste år Han spår at snøballen som begynne å rulle i Bergen nå kan bli et snøskred for telefonkataloger i hele Norden.

— Hvis vi får dette til i Norge, tror jeg ballen kan gå over til Sverige. Og da vil sikkert ikke danskene og finnene være noe dårligere, sier Stakkestad.

Naturvernforbundet fikk denne uken samferdselsminister Liv Signe Navarsete til å love at hun skulle gjøre alt for å innføre en bestillingsordning for katalogene til erstatning for dagens ordning. Navarsete sa til NRK at hun ville prøve å få dette til allerede neste år.

Her kan du reservere deg mot Telefonkatalogen: