I formiddag lanserte Gyldendal biografien Dronningen, ført i pennen av forfatter og journalist Ingar Sletten Kolloen.

For første gang forteller dronning Sonja sterkt og åpent om hele sitt liv, også om søsterens selvmord.

Året et 1970 og kronprinsesse Sonja var akkurat kommet hjem fra feiringen av prinsesse Margrethes 30-års dag i København da Sonjas søster Gry Henriksen valgte å avslutte sitt liv, 21 april. Hun ble 46 år gammel og var mor til fire.

— Grublet over om jeg kunne gjort mer

I kapittelet «Noe var galt» står det:

«Kronprinsesse Sonja hadde hjulpet til med å få søsteren under behandling på Modum Bads Nervesanatorium. En av legene antydet at hun trengte å bearbeide traumer hun hadde pådratt seg under krigen.

FS00048870.jpg

Gry var lite meddelsom om hva slags motstandsarbeid hun hadde deltatt i. I 1942 var 18-åringen blitt arrestert fordi hun demonstrativt forlot plassen sin på trikken da en tysk offiser satte seg ved siden av henne. Hun satt på Grini en måneds tid før hun slapp ut, og sluttet seg deretter til motstandsbevegelsen. To år senere ble hun tipset om at det lå et fotografi av henne på en kontorpult i Gestapo-hovedkvarteret. Hun måtte rømme til Sverige, i likhet med broren Haakon, som gikk i dekning etter at tyskerne begynte å arrestere studenter. Begge søskenene fortsatte å arbeide for det frie Norges sak i Sverige, Gry blant annet for oberst Bernt Balchen. Han ledet arbeidet med å fly mat, medisiner og utstyr fra Luleå og inn til de norske polititroppene i Finnmark.Gry hadde giftet seg,blitt mor til to, skilt seg og giftet seg på ny og fått ytterligere to barn. Hun hadde alt å leve for.Alle som sto henne nær trodde behandlingen hjalp, og at hun nå så lysere på livet igjen. Det viste seg at de tok feil.»

— Som alle andre i familien grublet også jeg over om jeg kunne gjort mer for Gry. Og svaret var alltid det samme: Ja, det er alltid mer man kunne ha gjort, sier dronning Sonja.

Åtte uker på vei

Kronprinsesse Sonja var åtte uker på vei da søsteren begikk selvmord. Hennes leger ville at Sonja skulle ha mest mulig ro og hvile, og hun avlyste flere representasjonsoppgaver. På dagen to dager etter at hoffet hadde dementert at kronprinsessen var gravid, kom så medlingen om forventet kongelig fødsel i slutten av januar.

Slik skulle det ikke gå. 2.juli feiret kronprinsparet kong Olavs fødselsdag om bord på K/S Norge som tradisjonen tro var ankret opp i Hankøsundet.

Alle tre overnattet omord, ifølge boken i hver sin lugar.

Utpå natten fikk Sonja kramper og blødninger. I boken står det:

«Hun ropte, men ingen hørte henne. I ganske så miserabel tilstand klarte hun til slutt å kare seg opp og tilkalle hjelp. Omsider ble hun låret ned skipssiden på en båre og bragt inn til fastlandet og derfra med ambulanse til Sentralsykehuset i Fredrikstad. Hennes lege Arne Strand var på plass en snau time senere. Hun hadde begynt å abortere, og Strand fullførte det uungåelige.

Kronpins Harald var hos henne, men han måtte forlate sykehuset for å kjøre til Slottet. Der skulle han lede statsråd denne nitriste fredagen. Kong Olav var selv rekonvalesent.»

Boken fortsetter:

«Tidlig på ettermiddagen kom moren med all sin milde styrke. Ni uker tidligere hadde hun bisatt datteren Gry, som etterlot seg fire barn., hvorav tre mindreårige.

Spontanoabort

37 år gammel hadde Dagny Haraldsen mistet sin syv år gamle sønn Karl Herman etter en båteksplosjon.Levningen ble ikke funnet, og hun fikk aldri en grav å gå til. Karl August Haraldsen, Sonjas far, ble også slynget på sjøen- men overlevde. I sitt 59. år mistet Dagny Haraldsen også ham og ble enke.

Fremdeles hentet hun styrke i sitt gamle motto: Det handler ikke om hvorledes du har det, men hvordan du tar det. Og så må vi ikke slutte å stole på at Gud har en mening med alt.»

— Når mor kan eie en slik tro, må også jeg prøve sa jeg til meg selv, sier dronning.

Etter spontanaborten fant ikke legene en eneste indikasjon på at Sonja ikke kunne få barn. Spontanaborten var et uhell.

Sommernummeret til Norsk Ukeblad, som var gått i trykken flere uker tidligere, ble spredt til 3000 butikker, kiosker og bensinstasjoner over hele landet, også til Tjøme og Hankø. Over hele førstesiden forkynte bladet sitt groteske usanne budskap: «Ny lykke for kronprinsparet.»

Er noen mer alene enn en kvinne som ennå ikke er blitt mor, og som har mistet sitt ufødte barn?