• Både Ingrid og Alexandra er dronningnavn med tradisjoner. Kronprinsparet har gjort et godt valg, fastslår historiker og kongeekspert Terje Bratberg.

Som stor beundrer av Margrete Valdemarsdatter, Norges eneste regjerende dronning, hadde Bratsberg i det lengste håpet på dette navnet. Men Ingrid Alexandra er også et navn han fullt ut kan stille seg bak. I tillegg synes han at de to navnene klinger godt sammen.

— Vi har hatt minst to dronninger med navnet Ingrid her i landet, og vi har hatt et nært og godt forhold til danskenes dronning Ingrid, mor til dagens dronning Margrethe, sier historikeren, som ser at Ingrid-navnet går igjen i flere slektsledd i den kongelige historien.

Alexander og Alexandra er også kongelige navn med lange tradisjoner. Kong Olav het opprinnelig Alexander. Hans mormor, mor til dronning Maud og Englands dronning, het også Alexandra.

Bratberg innrømmer at han var svært spent før offentliggjøringen av den nye arveprinsessens navn i går. Han er særlig tilfreds med at foreldrene styrte unna for presset om Ingeborg.

— Tidligere dronninger med dette navnet har ikke vært noen suksess. Ingeborg Håkonsdatter, mor til Magnus Eriksson var en skandale for landet, fastslår historikeren. Han tror at Ingrid Alexandra er et navn som blir forstått og godtatt i utlandet. Med Ingeborg kunne det ha blitt verre.

24.909 kvinner heter Ingrid i Norge i dag. 1409 heter Alexandra/Aleksandra. Bare to har dobbeltnavnet Ingrid Alexandra, en på Nesttun (se egen sak) og en 21 måneder gammel pike i Porsanger.

Ingrid var særlig populært tidlig på 1900-tallet, men en topp rundt 1920. Bunnen ble nådd i 1970, før en ny popularitetsbølge brakte navnet helt til topps på listen over landets mest populære jentenavn i 1997. Siden har populariteten vært noe dalende. Populariteten til Alexandra øker fra år til år. I fjor lå dette jentenavnet på topp blant nyfødte i Oslo.

BERØMTE NAVNESØSTRE:

Ingrid Bergman

Ingrid Bjoner

Ingrid Espelid Hovig

Ingrid Kristiansen

Ingrid Bjørnov