Julebord, familiemiddager, rakfisklag, nyttårsfeiring ...

Høytiden for sosialt samvær, kos, god mat og godt drikke står foran oss. I år velger flere voksne å nyte alkohol foran barna, viser en undersøkelse foretatt av Synovate for organisasjonen Av-og-til. De har spurt hvor mange enheter alkohol intervjuobjektene har drukket ved ulike anledninger med barn til stede. I snitt oppgir 46,7 prosent at de ikke drikker alkohol ved disse anledningene. Det er 1,8 prosentpoeng færre enn i fjor. Særlig drikkes det oftere enn før i barnas nærvær i påske-, sommer— og vinterferien.

— Det er urovekkende at vi drikker mer sammen med barn. Vi ser en økende liberalisering og et økende konsum av alkohol, og det krever mer alkovett fra voksne, sier Kari Randen til Aftenposten. Hun er daglig leder i Av-og-til, som arbeider for alkoholfrie soner i samfunnet.

Utrygt Randen mener mange voksne ikke er bevisste på hvordan barn reagerer på deres alkoholinntak.

— Når vi synes at det blir god stemning og at det er ålreit, er det ikke sikkert barna syns det er like ålreit. Selv om vi er i godt humør, kan det oppleves veldig utrygt. Barn vil at de personene de stoler aller mest på, skal oppføre seg slik de alltid gjør, sier Randen.

De fleste oppgir at de unner seg en eller to enheter drikke ved de ulike anledningene.

- Er det galt med et glass vin til maten eller en øl på sofaen en fredagskveld?

— Folk må få bestemme selv når det passer seg å drikke alkohol, det er vanskelig å være kategorisk på hva som er greit og hva som ikke er greit. Alle barn og foreldre er forskjellige. Det vi ønsker, er at man skal tenke seg om og være bevisste. Det er lurt å ta et valg før man er i situasjonen.

Ett glass er lov Randi Talseth er generalsekretær i organisasjonen Voksne for Barn. Hun mener det er feil å si at all drikking med barn i nærheten er galt.

— Vi er ikke prinsipielle på at man ikke kan ta et glass når barn ser det. Men man må være nøye med å konsumere innenfor rammene av hva barna synes er greit. Skillet bør gå ved adferdsendringer, det liker ikke unger, sier hun. De fleste voksne er i stand til å bedømme hvor grensen går, mener Talseth. Likevel kan voksne tro at de oppfører seg normalt, uten at barna oppfatter det samme.

— Det er veldig fort gjort å endre adferden litt, og barn ser alle slike ting mye raskere enn vi tror, sier hun.

Mest foran andre I en tidligere undersøkelse foretatt av Respons, svarer de færreste, 10 prosent, at de har vært synlig beruset foran egne barn. Langt flere, hele 44 prosent, sier at de har sett andre voksne bli synlig beruset med barn til stede. Mange svarer også at de drikker oftere foran andres barn enn sine egne. Randen mener det tyder på en stor underrapportering.

— Det er mye lettere å si at man har sett andre enn å innrømme at man har gjort noe selv, sier hun.

Er det ok å drikke alkohol foran barna? Si din mening her.