Dan Pettersen har i avhør sagt at Thomas Thendrup var en av mennenes som befant seg i dekkleiligheten i Nedre Dalgate etter ranet.

Vitnemålet er et av påtalemyndighetens viktigste bevis for at Thendrup var med på ranet.

Denne opplysningen kom Pettersen med etter å ha sittet totalt isolert i flere uker, uten kontakt med noen utenforstående. Pettersen sa i retten i går at han var sterkt nedbrutt og redd for hva han kunne si.

Pekte ut Thendrup-brødrene

Han ba om å få snakke med psykolog, noe også retten sa han skulle, men politiet fulgte ikke opp.

I stedet ringte etterforskerne Pettersen stadig oftere og ba om avhør, og at det nå var trygt å snakke fordi flere andre var begynt å fortelle.

Pettersen gikk etter hvert i avhør, forklarte seg og pekte ut Thomas Thendrup i en bildekonfrontasjon sammen med Johnny Thendrup. Politiet fikk også andre nyttige opplysninger.

Dagen etter at han ga disse opplysningene fikk Pettersen psykologhjelp, og ubevoktet besøk av sin kjæreste. Så lenge Pettersen snakket fikk han flere besøk av kjæresten.

-— Men da jeg ga beskjed om at jeg ikke ville forklare meg mer, ble restriksjonene igjen innført og jeg fikk verken snakke med psykolog eller besøk av kjæresten, sa Pettersen i retten i går.

Hemmelighetsfull

Advokat Ellen Holager Andenæs fattet stor interesse for Pettersens forklaring. Hun mer enn antydet at han nærmest ga disse opplysningene for å få lettet litt på soningstrykket.

— Dere hørte alle hva jeg spurte om. Jeg vil ikke si noe mer om dette nå, men som du sikkert forstår har jeg mange spørsmål å stille politimannen som hadde kontakten med Pettersen.

— Mener du at politiet lokket frem opplysningene om din klient?

— Vi kommer til det, svarer Holager Andenæs hemmelighetsfullt.