Med en nyvunnet femtilapp i lommen, gikk den gambiske 17-åringen for å kjøpe pizza. 50 minutter senere ble han skutt og drept i oppgangen hjemme, skriver Aftenposten.no.

— Dette drapet er helt uforståelig!

En gruppe gambiske menn står utenfor Sorrento Bar i Brugata i Oslo sentrum. Snakker høylydt og peker på en oppslått avis, med bilder av bygården på Torshov. Der kameraten deres, ifølge politiet, ble regelrett henrettet med to skudd mot hodet, kvelden før.

— Vi satt her inne, sier den ene mannen, og peker over skulderen mot baren, et av to popuære møtesteder for gambiske menn i Brugata.

— Drakk kaffe og så fotball, jeg veddet med ham om hvem som kom til å vinne, bryter en annen inn.

Kampen mellom Manchester City og Manchester United startet klokken 20.45. 17-åringen, som ifølge kameratene kom som asylsøker til Norge for et drøyt halvt år siden, var en stor fan av United.

Vant 50 kroner

— Han satset 50 kroner på laget sitt. Og jeg veddet imot. Vi var mange som koste oss med bra fotball på skjermen.

Det gikk mot ekstraomganger, men ett minutt og tretten sekunder på overtid scoret Wayne Rooney for United - og avgjorde kampen.

Klokken var 22.35.

— Han var kjempeglad. Fikk femtilappen av meg, smilte bredt, sa at nå skulle han kjøpe pizza, før han reiste seg og gikk.

50 minutter senere gikk alarmen hos Oslo-politiet: En mann er skutt i en oppgang i Østgaardsgate på Torshov.

Den 17 år gamle gutten fra Gambia var i live da politiet kom til stedet, men døde kort tid senere på sykehuset.

- Han var bare snill

— Han brukte ikke narkotika, drakk aldri og røyket heller ikke sigaretter. Vi ble fort venner da han kom hit til byen i fjor høst, sier flere av dem som omtaler seg som gode venner med 17-åringen.

- Hvordan vet dere at det er kameraten deres som er drept? Politiet har ikke gått ut med noe navn.

— Se på skoene hans på bildet. Vi kjenner igjen de hvite joggeskoene hans. Og vi har ringt ham mange ganger. Han svarer ikke.

Ifølge politiet var 17-åringen asylsøker, uten fast bosted.

— Han bodde i blokka der han ble drept, hevder vennene.

- Hvordan kom han seg til Norge - og hvorfor ville han hit?

— Han ville søke asyl. Vi spurte aldri hvordan han klarte å komme seg hit. Det var hans liv, ikke noe vi har noe med. Men han hadde bare oss. Han hadde ingen slektninger her. Men han snakket om foreldrene sine i Gambia. De bor i Old Jeshwang, en forstad til hovedstaden Banjul.

- Må ikke kremere gutten

— Hva tror du politiet gjør med liket? De må ikke finne på å kremere ham. Jeg var hos politiet og spurte for litt siden, men fikk ingen svar. Aller best er det om de sender liket tilbake til Gambia, så moren og faren kan få tatt avskjed med ham. Han var muslim. Hvis ikke de kan sende kisten til Gambia, må de la oss få lov til å begrave ham fra moskeen i Grønlandsleiret, på muslimsk måte.

— Det er et spørsmål som alltid søkes avklart med pårørende. Og ja, det kan være aktuelt å sende liket til Gambia, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde til Aftenposten.no.

Scanpix
Scanpix