Longyearbyen/Oslo (NTB-Per-Helge Berg): En person ble drept og fire personer ble hardt skadd da et britisk følge ble angrepet av en isbjørn på Svalbard fredag.

Angrepet skjedde ved Von Postbreen i Tempelfjorden, rundt 40 kilometer fra Longyearbyen, opplyser Sysselmannen på Svalbard.

Sysselmannen fikk melding om hendelsen klokken 07.36 fredag morgen.

- Det var følget selv som ringte oss med satellittelefon. Vi sendte ut et helikopter med helsepersonell, som ankom stedet klokken 08.25, opplyser kommunikasjonsrådgiver Liv Asta Ødegaard hos Sysselmannen på Svalbard til NTB.

Alle de skadde er innlagt på Longyearbyen sykehus. Skadene skal være fra moderate til alvorlige hodeskader.

Sysselmannsoverbetjent Erik Nygaard sier til Svalbardposten at det totalt var 13 personer i det britiske følget og at angrepet skjedde i teltleiren de hadde på morenen til Von Postbreen.

Avlivet

Isbjørnen som angrep britene, er skutt og avlivet, og det skal være følget selv som uskadeliggjorde den. Ødegaard kan foreløpig ikke si noe om hvor mange personer det var i følget eller hvilket ærend de hadde ved breen.

- Det vi kan bekrefte er at de hadde campet i en teltleir, men om det er turister eller forskere, kan vi ennå ikke si noe om. Vi har i denne fasen konsentrert oss om å få legebehandling for de skadde, sier Ødegaard.

Ambulansefly

Det er rekvirert to ambulansefly som skal fly de skadde til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø. Flytiden fra Tromsø til Svalbard er rundt halvannen time.

- Vi har sendt to ambulansefly til Longyearbyen. Flyene har leger, sykepleiere og en nevrokirurg om bord og er utstyrt med respirator, blod- og plasmaprodukter, opplyser kommunikasjonsrådgiver Marit Einejord ved UNN til NTB.

Sykehuset har frigjort kapasitet og tatt inn ekstrapersonell og forventer at de skadde ankommer i løpet av ettermiddagen.

Longyearbyen sykehus har akuttmedisinsk beredskap og kirurgisk avdeling som kan foreta enkelte operasjoner.

- De skadde får behandling ved sykehuset i Longyearbyen og står i kontakt med våre leger både via telefon og videokonferanse for å få best mulig assistanse, sier Einejord.

Stort skadeomfang

Til VG Nett sier forsker Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt at det er første gang at han har hørt om et så stort skadeomfang ved angrep fra isbjørn.

- Det er vanskelig for meg å si akkurat hva som har skjedd, men det er veldig sjelden at en isbjørn rekker å gjøre så stor skade før den blir skutt, sier Aas.

Den vanligste årsaken til at isbjørner angriper mennesker er utmagring og liten tilgang på mat.