Det mest brutale vitneprovet kom fra dørvakten som sto utenfor Galleriet den natten politimannen fra Askøy ble drept.

Han hevdet han så at tiltalte Tore Iversen sto over Berthelsen, som lå på bakken, da han avfyrte det siste skuddet. En ren henrettelse, med andre ord.

Deretter la dørvakten på sprang etter tiltalte, og fikk fakket ham i samarbeid med en politipatrulje som kom til like etterpå.

Dørvakten var ikke i tvil om det han hadde sett. Selv om han i går hevdet det bare ble avfyrt ett skudd, før det siste, mens han i sin politiforklaring samme natt mente han hadde hørt to skudd først.

Et annet vitne, som var tidligere venn av tiltalte, mente å huske at Iversen hadde skutt rett frem, med andre ord at Berthelsen hadde stått oppreist da skuddene kom mot ham.

Men dette vitnet vedgikk at han hadde vært temmelig beruset, og at han og noen venner stakk av da de skjønte hva som var i ferd med å skje.

Lys asiat

En kvinne som også var i Iversens venneflokk ga et vitneprov som virket både nøktern og troverdig, inntil hun skulle beskrive den avdødes venninne. Denne hadde stått ved siden av Berthelsen like før skuddene falt.

— Hun var liten, mørk og med asiatisk utseende, bedyret vitnet med overbevisning.

Da gikk det en viss undring gjennom rettssal 716. For retten hadde nettopp hørt og sett vedkommende kvinne. Hun hadde vitnet som Berthelsen venninne. Og hun var blond, svært nordisk og snakket kav nordnorsk.

Denne kvinnen hevdet at hun og Berthelsen sammen hadde forlatt Galleriet for å gå til et annet utested. Da kom tiltalte springene etter, stoppet et par meter fra, og trakk våpen. Hun mener han trakk pistolen opp fra venstre side, og skjøt ett skudd med høyre hånd.

Tiltalte selv hevder han er keivhendt, at han bar Colt'en på høyre side, og skjøt tre skudd med venstre hånd.

Sint eller glad ?

De ulike vitnene forklarer seg også sprikende om de to hovedaktørenes sinnsstemning den fatale kvelden for halvannet år siden.

Enkelte hevder at tiltalte var blid og glad, andre hevder han var tungsinnet og dyster.

Andre hevder at Bjarte Berthelsen var i svært godt humør, og vinket og lo av det meste. Mens andre igjen mener han var rasende og forbannet på tiltalte etter en bagatellmessig krangel.

To vitner hevder at under slåsskampen før skuddene falt, var det Berthelsen som gikk i bakken, mens to andre hevder at Iversen fikk juling, og ble lagt ned.

Men én ting er det felles oppfatning av: Det var Tore Iversen som skjøt og drepte Bjarte Berthelsen. Det har da også tiltalte erkjent.

I dag skal våpentekniske eksperter fra Kripos forklare seg. Mens retten neste uke skal få høre tre fagfolk uttale seg om tiltaltes mentale tilstand. De skal etter sigende ikke være samstemte.