23-åringen var siktet for drapet på Levi Sørensen på Lund i Kristiansand tidligere i sommer.

– Dypt tragisk, sier mannens forsvarer, advokat Ole Petter Drevland til fvn.no om dødsfallet.

23-åringen tok sitt eget liv, og han ble funnet død av betjeningen i fengslet lørdag morgen mellom klokka åtte og ni.

Advokat Drevland sier at 23-åringen hadde det svært vanskelig i fengselet.

— Han har sittet i isolasjon siden han ble varetektsfengslet for seks uker siden. Isolasjonen ble først opphevet fredag. Allerede den første uka i varetekt gjorde han noe som kan ligne på et selvmordsforsøk. Tidligere i denne uka forsøkte han også å ta livet sitt. Gutten fikk det spesielt vanskelig etter at politiet konfronterte han med informasjon om drapssaken i et avhør. Denne konfrontasjonen gjorde at min klient ble oppbrakt og kom inn i en sterkt psykisk krise.

  • Torsdag ble han lovet en forsettelse av den medisinsk oppfølging som var i verksatt for ham, men hjelpen kom ikke. Familien er i dyp sorg, og jeg har lovet at det skal bli gjennomført nødvendige undersøkelser med sikte på å bringe klarhet i hvordan dette kunne skje, og bakgrunnen for dødsfallet, sier advokat Drevland.

- Betyr det at du mener Spesialenheten bør etterforske hvordan politiet har behandlet din klient?

— De tiltak som er nødvendige skal vurderes, sier Drevland.

Kontakt hver dag

Den siste uka har en kollega av Drevland hatt kontakt med 23-åringen hver dag.

— Det gjenstår for meg som forsvarer en total gjennomgang av dokumentene i saken, også de mange dokumentene vi ikke har fått for å se. Da må vi nøye undersøke om den konfrontasjonen som politiet foretok i et avhør baserte seg på en korrekt fremstilling av saken. Min klient ble oppbrakt over de opplysningene politiet la frem som basis for avhøret, sier Drevland.

Lørdag snakket Drevland med avdødes nærmeste familie.

— De er sterkt preget av det som har skjedd, sier advokaten.

23-åringens kamerat, som også er siktet i saken, har tilstått drapet, men avdøde hele tiden har nektet for å ha noe direkte med drapet å gjøre.

Ble funnet død på morgenrunden

  • Jeg kan bekrefte at betjeningen i fengselet lørdag morgen mellom klokka åtte og ni, på morgenrunden, fant en av de innsatte død på sin celle, opplyser inspektør Thor Brekke ved Arendal fengsel til fvn.no .

— Den døde satt i varetekt på isolasjon. Alle de prosedyrer som skal følges i fengselet i forhold til inspeksjon og oppfølging er gjennomført, og jeg har vanskelig for å se at fengselet kan bebreides, sier han videre.

Politiet gjennomførte lørdag undersøkelser i fengslet. Det skal mandag tas standpunkt til om den døde skal obduseres.

Brekke sier det er svært sjeldent at innsatte i norske fengsler tar sitt eget liv. Så vidt Brekke vet, er det i gjennomsnitt et selvdrap per år i Kriminalomsorgens institusjoner.

Manglende oppfølging ukjent

Ifølge Brekke er det ukjent for ham at 23-åringen skal ha hatt suicidale tendenser. Det er også ukjent for Brekke at avdøde ikke skal ha fått den nødvendige medisinske oppfølging.

— Hvis avdøde har forsøkt å skade seg selv, ville jeg ha fått beskjed om det, sier Brekke, når han blir konfrontert med advokat Drevlands opplysninger om at avdøde tidligere denne uka forsøkte å ta livet sitt.

Advokat Drevland sier at han stusser over at betjeningen i Arendal fengsel ikke fanget opp den situasjonen hans klient befant seg i, ikke minst fordi det var en sykepleier som stelte 23-åringen etter at han hadde gjort sitt andre selvmordsforsøk tidligere denne uken.

— Det er Arendal kommune som har ansvaret for den medisinske oppfølgingen og tilbudet som gis til de innsatte i fengselet. Tilbudet er vi fornøyd med, selv om vi gjerne skulle ha ønsket at det ble stilt enda flere ressurser til disposisjon. Foruten fengselslegen, er det også tilbud om psykolog og sykepleier. Dersom fengselslegen ikke er tilgjengelig, bruke vi legevakten, forteller Brekke.

Fengselssjefen presiserer at innsatte som sitter på isolasjon blir spesielt fulgt opp av betjeningen i fengselet.

Politiet ikke tilgjengelig

Fædrelandsvennen har gjort flere forsøk på å få Agder politidistrikt til å kommentere kritikken til advokat Drevland, uten å lykkes. Det blir opplyst at kriminalsjef Arne Pedersen ikke er tilgjengelig.