• Hva skjedde i Tore Iversens hode i det han skjøt ned og drepte Bjarte Berthelsen? Det er dette forsvaret ber juryen vurdere i ankesaken, som i går startet i Borgating lagmannsrett.

Den såkalte politidrapssaken er nå inne i andre rettsinstans, og det er avsatt 11 dager til saken. Torsdag 22 januar faller avgjørelsen.

Drapsmannen, Tore Iversen(27), satser på å bli frifunnet, fordi han mener han drepte i nødverge.

Aktoratet påstår han drepte med overlegg, under særdeles skjerpete omstendigheter. De vil ha økt straffen fra de 13 år som tingretten idømte, til 15 år.

Det var den 19 mai i 2002 at Bjarte Berthelsen fra Askøy ble skutt ned med en Colt 45 kaliber, utenfor diskoteket Galleriet i Oslo sentrum. Gjerningsmannen Iversen ble pågrepet like etter, og har sittet i varetekt siden.

Bagatell ble drap

En bagatellmessig krangel i et fyllerøre. Det var utgangspunktet for drapet. Berthelsen og Iversen røk i tottene på hverandre, først inne i diskoteket, så to ganger på gaten utenfor. Hva som var årsaken til krangelen er det ingen som kan påvise nøyaktig. Men det skal ha vært danset utagerende, og Berthelsen skal ikke ha funnet en genser han hadde glemt inne.

Til slutt røk de to sammen i et basketak på fortauet, og Iversen ble lagt i bakken.

— Det skremte meg, og det forundret meg, men etterpå har jeg fått vite at han var politi, og at han drev aktiv kampsport, forklarte tiltalte i går.

Skremt og redd for sitt eget liv, trakk så Iversen sin grovkalibrete pistol opp av buksen, og avfyrte tre skudd.

Fryktsomt miljø

Iversen har selv brukt anabole steroider for å bygge seg opp, og han har svært god kunnskap om våpen. Da han jobbet som elektriker ved Oslo Sporveier, hadde han en pumpehagle med seg på nattevakt, i tilfelle «noen» skulle komme og ta ham

— Jeg bar alltid våpen når jeg gikk ut, bortsett fra de gangene jeg ble hentet hjemme, og brakt til et sted jeg følte meg trygg, forklarte han.

— Jeg skulle ønske jeg ikke hadde gått ut den dagen, og jeg beklager det som skjedde.

Nå var det ingen av offerets nærmeste som kunne høre denne beklagelsen. Berthelsens foreldre kommer først over til Oslo i neste uke.

ET LIV I FRYKT: Drapstiltalte Tore Iversen(27) fortalte om et liv i frykt, i et miljø som virker fremmed og skremmende for folk flest. Han hadde nære kontakter i et miljø der våpen, dop og vold var hverdagskost.