Den drapsdømte mannen er leder for et lokallag av Frp i en av landets byer. Det var på 1990-tallet at han ble dømt for forsettlig drap på sin ekskone, og overlagt drapsforsøk på hennes nye venn. Et skudd traff ekskonen i hodet. Han ble dømt til ni års fengsel, men sonet fem og et halvt år av straffen, inkludert varetekten fram til rettssaken.

Han er i dag kritisk til å ha sluppet ut før tiden.

— Det er for lite. Det hadde ikke vært noe å si på om jeg hadde blitt dømt til 15 års fengsel, sier han til VG.

Han synes innholdet i norsk soning er relativt meningsløst.

Mannen har vært leder av lokallaget sitt i flere år. Partiet fikk ikke vite om hans fortid før fredag. Det opplyser Frps generalsekretær Geir Almåsvold Mo.

Han har ikke rukket å sette seg ordentlig inn i saken eller kontakte lokallagslederen ennå, og kan derfor ikke svare på om mannen får fortsette i Frp.

— Norsk kriminalomsorg og rettspleie bygger på et grunnleggende prinsipp om at folk soner og gjør opp for seg, og skal tilbake til samfunnet. Det må ligge til grunn. Ut over det, er det i Frp som i alle andre partier, en selvfølge at en informerer om det hvis det er vanskelige ting ved egen person som vi bør vite om. I dette tilfellet har vi ikke blitt informert, sier Almåsvold Mo.

Frp-formann Siv Jensen ville overfor VG ikke kommentere saken.