Tore Iversen har ikke fått gehør for sine forklaringer. Oslo tingrett avviser kontant hans påstand om at dette var uaktsomt drap, og at det hadde noe som helst med nødverge å gjøre. Retten slår også fast at Iversen verken var psykotisk eller bevisstløs da han skjøt.

Retten finner faktisk ingen formildende omstendigheter. At Iversen gikk bevæpnet på byen, at flere kunne blitt truffet og at han skjøt Berthelsen på nytt mens askøyværingen lå på bakken, får retten til å konkludere strengt: «Drapet skjedde under særdeles skjerpende omstendigheter».

Dermed dømte retten ham til 13 års fengsel.

Aktor Inga Bejer Engh la ned påstand om 15 års fengsel.

Det svært omtalte drapet skjedde natt til mandag 20. mai. Ifølge dommen skjedde det slik:

Ved 22-tiden kvelden før ankom Tor Iversen utestedet Galleriet i Oslo. I bukselinningen hadde han stukket nedi en Colt 45. Magasinet var fullt, et skudd lå klart i kammeret.

Ut på kvelden, uvisst av hvilken grunn, endte Iversen og Bjarte Berthelsen i en krangel. Ved 2-tiden sto både askøyværingen Berthelsen og Iversen på fortauet utenfor. Krangelen gled over i det vitner har beskrevet som knuffing. Iversen faller mot et vindu og siger ned på fortauet.

Mens Iversen kom seg på beina, stilte fire av hans venner seg rundt Berthelsen for å roe ned situasjonen. Iversen står bak og ser på.

Plutselig trakk han opp Colten. Et vådeskudd gikk av rett i asfalten foran Berthelsen. Iversen rettet så våpenet mot Berthelsen og trykket av og traff politimannen i ryggen og kom ut i brystet.

Berthelsen falt om hardt skadd. Mens han ligger på magen, avfyrte Iversen nok et skudd i ryggen hans.

Iversen gikk deretter raskt fra stedet.

Før det var gått en time døde Bjarte Berthelsen.

Oslo tingrett fant Iversen skyldig i forsettlig drap og flere brudd på våpenloven.

Han må også betale til sammen 330.000 kroner i erstatning og oppreisning til Bjarte Berthelsens foreldre.

Iversen er tidligere domfelt flere ganger for mindre forbrytelser.

Mannens forsvarer, Øystein Storrvik, mente at Iversen burde frifinnes på grunnlag av at han handlet i nødverge. BT fikk ikke tak i ham i går kveld.