Inga Sverdrup, Rune Christophersen, Kjetil Olsen

Thendrup forklarte seg med til tider skjelvende stemme, og tok seg god tid da han forklarte seg i retten i dag om den dramatiske morgenen 5.april i fjor. Han er åpen om sin egen rolle under ranet, men skjuler godt de deltakernes identiteter. Ikke et eneste navn blir nevnt foruten David Toska, som selv har erkjent seg skyldig.

Grytidlig om morgenen ransdagen skal ranslaget ha møttes i en skog trolig i utkanten av Sandnes. Få ord blir vekslet, alle rollene er fordelt og det hele nøye planlagt. Ifølge Johnny Thendrup skal Toska ha avsluttet med "Nå går vi for gull" før gruppen delte seg i tre biler.

Thendrups oppgave var å kjøre lastebilen inn i utkjørselen ved politihuset, og sette fyr på den. Hensikten var å skape mest mulig kaos da politiet skulle rykke ut. Men en svært nervøs Thendrup gjorde flere feil i løpet av de dramatiske minuttene.

Lastebilen var full av madrasser dynket i bensin da han kjørte mot politihuset.

Han svingte inn til politistasjonen, men parkerte bilen så nær husveggen at han hadde vansker med å få opp døren.

Han hadde i tillegg kanner med bensin som han tømte i førerhuset, men det første påtenningsforsøket mislykkes. Fakkelen slukker og Thendrup blir redd for at det var vann på kannene og ikke bensin.

I stedet fikk Thendrup tent fyr med en propanbrenner. Men vinduene hadde han glemt å åpne.

— Jeg skjønte at det kom til å slukne ganske fort. Jeg ga opp og stakk, forklarte 40-åringen.

Før han gikk satte han fyr på madrassene bak i lasterommet. Deretter ble han plukket opp av en av de andre ranerne, og satte kursen mot Domkirkeplassen.

— Jeg følte at hele politikammeret sto og så på meg, forklarte Thendrup.

Senere fant politiet DNA-materiale fra flere av de tiltalte i lastebilen.

Minutter senere blir Johnny Thendrup skutt på Domkirkeplassen.

— Det var utrolig stille på torget. Så hører jeg et skudd, forteller Thendrup om da han ble skutt

Dommeren: - Så du noen der?

— Idet jeg datt bakover så jeg politimannen. Jeg skimtet at han sto og siktet på meg. Jeg falt bakover, truffet i lysken. Jeg skjønte ikke hva som hadde skjedd. Jeg tok meg for understellet for å kjenne om de satt der. Jeg trodde han hadde skutt av meg hele...

Dommeren: - Jeg skjønner hva du mener.

Og fra nå av går det bokstavelig talt rundt for Thendrup. I forferdelige smerter og urolig over hva som hadde gått galt, bestemmer han seg for å prøve å skremme vekk politiet.

— Det gikk rundt i hodet på meg. Jeg følte at jeg ble veldig skrudd i huet da jeg sto der. Uten å tenke meg om tok jeg ladegreg på AG3, og så stilte jeg meg opp på siden av Saaben. Jeg følte at jeg måtte få vekk politimannen som står på hjørnet.

Under skuddvekslingen som utspiller seg blir også politimannen Arne Sigve Klungland drept. Hvem som avfyrte det dødelige skuddet fra Klubbgata er Thendrup innforstått med. Han tør ikke si det.

På vei vekk fra Domkirkeplassen skal enda en skuddsalve å blitt avfyrt mot fluktbilen. En av ranerne som satt i baksetet skal ha blitt truffet av skuddsalvene. Han ble reddet av den skuddsikre vesten.