Motorene stoppet like etter klokka 19 torsdag kveld. Skipet drev mot land med 83 passasjerer og et mannskap på 43 om bord. Kapteinen slapp to ankere, men det ene røk — da var det bare ett som hindret skipet fra å drive mot land.

Evakuering ble forberedt, men mannskapet fikk etter hvert motorene i gang igjen.

-Situasjonen var relativt kritisk, i og med at vi lå bare rundt 350 til 400 meter fra land. Vinden blåste mot land og var oppe i liten til full storm. Passasjerene ble samlet og livbåtene og redningsutstyret ble gjort klare, sier kaptein Arnvid Hanssen til NRK.

Han sier det er svært rart at begge motorene skulle stoppe på et så nytt fartøy.

Flere fartøy i nærheten

Et Sea King-helikopter kom til stedet. To redningsfartøy, hurtigruteskipet MS "Nord-Norge" og bilferja MS "Stetind" samt en rekke fiskefartøy kom også for å gi assistanse.

Skipet satte rett til havs med en gang de fikk motorkraften tilbake. Jann G. Winsents, som er sikkerhetsansvarlig hos Ofoten og Vesteraalens Dampskibsselskab, opplyste torsdag kveld at de ennå ikke vet hva motorstansen skyldes.

-Nå vil vi finne ut hva som er årsaken og få løst det i alle båtene det gjelder, sier Winsents til NTB. Han opplyser at det er tre av selskapets båter som må undersøkes for den samme feilen.

Winsents avviser imidlertid at det er oppsiktsvekkende at en såpass ny båt som fem år gamle MS "Nordkapp" får slike problemer.

-Tekniske problemer kan oppstå både hos nye og gamle båter. Det har skjedd før og det vil skje igjen, sier han

Ifølge Lofotposten skal MS "Nordkapp" ha hatt problemer med en styremotor i Svolvær havn tidligere torsdag kveld.

Måtte gå til Bodø

Båten satte kursen mot Bodø kort tid før klokka 21, og la til kai i halvtretiden natt til fredag. Flere passasjerer ville heller bli satt i land i de havnene de skulle til, men dette lot seg ikke gjøre, ifølge kaptein Arnvid Hanssen. Hurtigruten måtte ha hjelp for å komme til kai, da en styremotor ikke virket, og ett anker var ødelagt.

MS "Nordkapp" eies av Ofoten og Vesteraalens Dampskibsselskab. Fartøyet ble bygget i 1996. Det er 123 meter langt, 19,5 meter bredt og er på 11.386 brutto registertonn. MS "Nordkapp" kan ta 691 passasjerer og 50 biler.