Minutt for minutt har politioverbetjent Bjørn Bjørnstad ved Gudbrandsdal politidistrikt presentert for lagmannsretten den hektiske kontakten mellom jenten og Rune Øygard og mellom jenten og hennes kjæreste.

Jenten har selv forklart hvordan hun litt etter litt fortalte sin nye kjæreste om sitt spesielle forhold til Rune Øygard, og at han oppfordret henne til å gjøre det slutt med den 36 år eldre mannen.

Politiets gjennomgang av i alt 10 mobiltelefoner og funnet av nye sms-meldinger ble i dag lagt frem i lagmannsretten. Meldingene inneholder ikke nye, store avsløringer og ikke noe seksuelt innhold, men viser at det var et spesielt forhold mellom Øygard og jenten.

I en sms fra kjæresten til jenten uttrykker han bekymring for hennes kontakt med Øygard, tre dager før jentens mor anmeldte Øygard søndag 18. september 2011.

— Han ødelegger forholdet vårt

— Du har vel ikke snakket med Rune i dag. Hvis du har gjort det blir det bare verre. Han ødelegger forholdet vårt, skriver gutten.

Politioverbetjent Bjørn Bjørnstad ved Sør-Gudbrandsdal politidistrikt gikk nøye gjennom den omfattende mobiltelefonkontakten de siste døgnene før anmeldelsen. Meldingene ble sendt både dag og natt - både fra Øygard og fra jenten - og tyder på at stemningen de to imellom svingte fra time til time. Bare enkelte av tekstmeldingene er sikret, og det ble også ført telefonsamtaler.

I en melding om ettermiddagen den 16. september skriver jenten: «Takk for alt det fine du har gitt meg og, og stilt opp og trøstet meg når jeg trengte det. Jeg har hatt det fint. Og du har hjulpet meg å bli mere voksen.»

Gråt og gledestårer

Noen timer senere skriver Øygard etter at det har vært to telefonsamtaler mellom de to: «Jeg klarer ikke å slutte å gråte. Nå gledestårer.»

Lørdag den 17. september var jenten invitert av Øygard på middag med Jens Stoltenberg på Vianvang i Vågå. Jenten var på hestestevne på Tretten og var på vei med buss til Vågå og Sjåk. Gang på gang ba Øygard jenten om å gå av bussen, men hun ville ikke.

I en straffesak slår som regel angrep på en fornærmet tilbake som en bumerangDa Øygard oppdaget at hun ikke gikk av bussen i Vågå hvor han ventet på henne, kjørte han etter bussen videre til Skjåk, hvor han så at jenten gikk av bussen sammen med kjæresten og ble hentet av hans mor. Begge har forklart i lagmansnretten at de var livredde da de så at Øygard fulgte etter bussen.

Ville hilse til Jens Stoltenberg

«Skal jeg hilse Jens fra deg. Han skulle sitte ved siden av deg. Han ville under åpningen invitere deg og hele klassen til statsministerens kontor på besøk», skrev Øygard.

Denne kvelden fortalte jenten sin mor og sin far om hva hun hadde opplevd, og neste dag reiste moren til lensmannskontoret i Skjåk og leverte anmeldelse. Før hun reiste dit ringte hun til Øygard og ba ham holde seg unna datteren. Da sendte Øygard denne tekstmeldingen til jenten:

«Har hatt en grusom dag, har aldri opplevd noe verre. Mor di ringte og sa jeg skulle holde deg langt unna deg. Satt bare og gispet etter luft. Hva har jeg gjort som tilsa dette. Bare du som kan si meg hva som liger bak telefonen fra moren din.»

«Trodde det skulle bli mer leksehjelp, samtaler og konserter fremover», skrev Øygard.

Politioverbetjent Bjørnstad og senioringeniør Olav Tolo fra Kripos fortsetter fremleggelsen av mobiltelefonaktiviteten ut over ettermiddagen.