I mange tiår har fjellvandrere og andre turister blitt fraktet over Halnesjøen, en innlandsfjord som ligger mer enn 1100 meter over havet.

Da konsesjonsmuligheten åpnet seg i fjor, tok vertskapet på Halne Fjellstove, Liv og Anders Vaksdal, initiativ til å skaffe en ny og moderne båt til denne spesielle fergetrafikken. Ekteparet stiftet og er majoritetseiere i selskapet Halnekongen AS som eier og skal stå for driften av båten. Eidfjord Utvikling og Hardanger Sparebank har også eierandeler i selskapet. Båten har kostet vel 3 millioner kroner.

En lang rekke kolleger, venner og sambygdinger med ordfører Ola B. Hæreid i spissen, hadde i går møtt opp på kaien på Halne for å ta del i den høytidelige dåpsseremonien.

Fjord og fjell

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen hadde sagt ja til å være gudmor. Statsråden sa i sin tale at hun var beæret av å få lov å døpe den nye båten som skal frakte turister 13 km inn til og ut fra Vidda. Hun mente den nye fergen åpner for at turistene som kommer med cruiseskip til Eidfjord, nå kan få oppleve både fjord og fjell på en helt spesiell måte. Derfor er båten et fint tilskudd til Destination Eidfjord, mente statsråden.

Hun gratulerte ekteparet Vaksdal som evner å tenke nytt og som satser på både nye ideer og hardt arbeid. Strøm-Erichsen sa dette er et stort løft for eierne, men hun var overbevist om at satsingen vil ende bra.

— Du skal hete «Halnekongen». Må hell og lykke følge deg på all din ferd, sa Strøm-Erichsen og kastet en spurt champagne på skroget av «kongen». Deretter overrakte hun en crest til eierne med en hilsen fra forsvarsministeren og det kongelige forsvarsdepartement.

Statsrådens sønn er skipper

Skipper på den nye «Halnekongen» er forsvarsministerens egen sønn Joachim. Han assisterte gudmoren under seremonien.

Joachim Strøm-Erichsen er utdannet ved Sjøkrigsskolen og er ansatt i Sjøforsvaret. Han er samboer med datter av ekteparet Vaksdal, Anne Linn.

Joachim forteller til Bergens Tidende at han har søkt permisjon i to måneder fra stillingen sin i Marinen for å være kaptein på «Halnekongen» i sommer. Med utdannelsen oppfyller han kravene til kystskippersertifikat. Den 43 fot lange båten er klasset av Skipskontrollen til å kunne frakte 22 passasjerer, og det krever at føreren må ha kystskippersertifikat. Både Anders Vaksdal og sønnen Tor Andre tok dette sertifikatet i vinter for å kunne avløse kaptein Strøm-Erichsen.

Måtte stenge veien

Å få «Halnekongen» fraktet til Nord-Europas største høyfjellsslette, var litt av en operasjon. Båtbyggerne kjørte båten fra Bømlo til Eidfjord i løpet av natt til lørdag. Om morgenen lørdag ble den heist over på en trailer. Veien opp Måbødalen måtte stenges da den svære lasten skulle gjennom alle tunnelene. Det gikk så vidt - med 10 cm klaring til tunneltaket. Politiet måtte eskortere traileren fra fjorden til fjellet.

TOR HØVIK (ARKIV)