Indre Finnmark tingrett dømte onsdag 41-åringen til seks måneders ubetinget fengsel og til å betale 50.000 kroner i oppreisning til 15-åringen. Han må også betale saksomkostninger på 3.000 kroner.

Så langt er dommen i tråd med straffepåstanden fra aktor, politiadvokat Are Meedby. Men retten avviste imidlertid et krav om erstatning til jenta som har flyttet fra Kautokeino for å gå på skole.

Flere overgrep For ett år siden ble det månedslange forholdet mellom varaordføreren og den 25 år yngre jenta oppdaget. Dette ble innledningen til en omfattende etterforskning i Kautokeino. Til nå er 18 menn dømt, tiltalt eller under mistanke for seksuelle overgrep mot mindreårige.

41-åringen nektet først for å ha hatt sex med jenta. Tilståelsen kom først da han ble konfrontert med DNA-prøver som knyttet ham til 15-åringen. Han sa fra seg alle sine ni politiske verv i Kautokeino, og er nå suspendert fra sin sivile stilling.

Innrømmet I retten innrømmet 41-åringen at han i desember 2005 innledet det han kalte «et slags kjærlighetsforhold» med 15-åringen. Han var klar over at hun var mindreårig og tok på seg det fulle og hele ansvaret. 41-åringen ønsket også å distansere seg fra de øvrige overgrepssakene som er kommet til overflaten etter en omfattende Kripos-etterforskning. Han hadde verken voldtatt eller mishandlet 15-åringen.

«Retten kan ikke se at dette vektlegges i formildende retning. Det vesentlige i denne forbindelse er at tiltalte som en eldre, voksen mann, i det hele tatt etablerte en slik kontakt med fornærmede at seksuell omgang ble resultatet, og med den betydelige fare for psykiske skadevirkninger dette kan innebære for den fornærmede mindreårige», heter det i dommen.

Uten kondom Indre Finnmark tingrett konstaterer at den viktigste forskjellen mellom 41-åringen og den fornærmede jentas forklaring er hvor mange ganger de hadde sex mellom 5. og 27. desember 2005. Retten legger til grunn at det skjedde minst seks ganger, og mener det er skjerpende at han hadde samleie uten kondom.

Det er etter rettens oppfatning også skjerpende at han la press på 15-åringen for å hindre henne i å gjennomføre en legeundersøkelse.

Offentlig interesse Retten er heller ikke lydhør for redusert straff etter at saken har fått omfattende medieomtale. 41-åringen måtte regne med «betydelig offentlig interesse» etter en avsløring av at kommunens varaordfører har seksuell omgang med en mindreårig.

«Det kan heller ikke være formildende at medieomtalen senere ble forsterket fordi andre mulige overgrep ble avdekket», heter det blant annet i dommen.