Over fire millioner frø kan få plass i genbanken. Det ble først fart i arbeidet med Doomsday Artic Seed Vault ved Gruve 3 på Svalbard da Bill og Melinda Gates stiftelse bladde opp 180 millioner kroner til prosjektet. Den norske regjering har bevilget vel 40 millioner. I dag er utviklingsminister Erik Solheim på befaring sammen med internasjonal koordinator for verdens frøbanker, Cary Fowler og 40 journalister fra inn— og utland

Rakettsikkert

Anleggsleder Jarle Oksfjellelv tar BT med inn i Noahgubbens Hall. Det er kaldt og rått og rett innenfor åpningen renner det vann fra taket, eller hengen som det heter på svalbardspråk. Oksfjellelv forteller at de rundt 1. november begynner å fryse fjellet ned til minus 18 grader, like kaldt som i en vanlig fryseboks. Han viser frem en bue i fjellveggen i rett linje fra inngangen. - Denne buen skal kunne berge dommedagshvelvet ved et rakettangrep. Ja, det er sant, noen som har greie på slikt har beregnet det, sier Oksfjellelv.

Stabilitet

Hvelvet ligger like ved Gruve 3 nær flyplassen i Longyearbyen. Det er plassert på Svalbard fordi Norge regnes som et stabilt og fredelig land. Permafrosten som går fra tre til 300 meter inn i fjellet får også ta en del av æren. - Når vi først har fått fjellet ned i minus 18 grader vil vi bare bruke noen få kilowatt til å holde den lave temperaturen. Ved strømbrudd vil temperaturen kunne holdes i mange måneder fordi det er konstant frost i fjellet, forteller anleggsleder Oksfjellelv.

Inne i frøbanken er det tre hvelv, hvert på 27 ganger ni og en halv meter. - Det var beregnet plass til tre millioner frø, men nå har interessen rundt i verden tatt av og man har økt kapasiteten til fire og en halv millioner frø, forteller anleggslederen. Hundre meter fra inngangen lages det oppholdsrom og kontor. Det skal kunne fjernstyres av brukerne. Man kan ringe dit i forkant og automatisk sette på varme slik at kontoret holder 20 plussgrader når det kommer folk fra hele verden for å gjøre sine innskudd.

— Hvelvet er bevisst lagt under kullagene i fjellet for å redusere faren for metangass, sier prosjektleder Dag Rindal Brox. Han forteller også at detektorer vil overvåke luftkvaliteten i hvelvet og oppholdsrommene.

Verdensbank for frø

Alle verdens nasjoner skal kunne deponere det viktigste de har av genetisk materiale i anlegget. Det skal være mulig å avle frem en utryddet plantesort med 500 frø fra genbanken. Ifølge lederen for Global Crop Diversity Trust, Cary Fowler, haster det. Genmanipulering eller naturkatastrofer kan ødelegge plantenes arvemateriale og man kan miste viktige morfrø. I samarbeid med Universitet for miljø og biovitenskap på Ås vil han lede frøbanken fra Roma.

— Planleggerne har forsøkt å tenke 200 år fremover, forteller Jarle Oksfjellelv. Hvelvet ligger 131,6 meter over dagens havnivå. Jeg tror frøbanken skal være trygg for klimaendringer, i alle fall tryggere enn genbanken som lå i Bagdad.

NOAHS ARK PÅ SVALBARD: Dommedagshvelvet blir verdens største frøbank, syv ganger større enn det som har vært størst til nå. Morfrø skal ligge trygt for katastrofer og nedsmelting av polene. Anlegget ligger vel 130 meter over havet.
Christiansen, Roar
RAKETTSIKKERT. Anleggsleder Jarle Oksfjellelv står i det midtre av tre hvelv over hundre meter inne i fjellet. Til høyre for ham er det laget en bue i fjellet som skal sikre verdens frø mot rakettangrep.
Christiansen, Roar