Det fastslår vakthavende brannsjef Nils Kristiansen.

Han gjør det klart at brannkilden har vært noe som sto i oppgangen.

– Jeg kan ikke si med sikkerhet at det har vært søppel, men så sent som i mai i år ga brannvesenet beskjed om at søppel måtte fjernes fra dette stedet, sier Kristiansen. Han sier det foreløpig ikke er noe holdepunkt for å hevde at det som sto i oppgangen ble påtent med vilje, men utviklingen etter at det begynte å brenne har brannfolkene et godt bilde av.

– I hver etasje er det en brannsikker dør inn fra hovedtrappa til korridorene. Hvis noen har merket brannen og åpnet disse dørene, ligger forholdene til rette for at ilden skal spre seg inn i korridorene, og det har tydeligvis skjedd, sier brannsjefen. Han mener selve trappeoppgangen etter hvert også har fått trekk som har gjort den til rene skorsteinen.

Fanget på rommet

Kristiansen sier rommene ligger på hver side av korridorene med dør ut til korridoren.

– Det som åpenbart har skjedd er at folk etter hvert har våknet av brannen. Noen har så forsøkt å komme seg til nødutgangene gjennom korridoren mens andre har slått igjen døra og forsøkt å komme ut vinduet. Brannvesenet tok i alt ut 15 personer via vinduene, sier Kristiansen.

NRK meldte tidlig lørdag at nødutgangene var boltet igjen, men det avviser Kristiansen som helt utenkelig.

– Bygningen oppfyller forskriftene for brannsikkerhet, det er det ingen tvil om. Hvorvidt alarmsystemet fungerte, vet vi ikke, simpelthen fordi alt er utbrent, sier Kristiansen.

Han viser til hvordan nødutgangene fra korridorene til trappehusene i hver ende av bygget ikke kan låses. Derfor er det utenkelig at de har vært stengt, langt mindre boltet, sier han.

Hold det reint!

Kristiansen sier det ikke er farlig å bo i bygårder i Oslo, men det forutsetter at det ikke blir plassert brennbart materiale i rømningsveiene, spesielt i oppgangene.

Han mener noe av det viktigste for folk som bor i gamle bygårder er å sørge for at det er reint og ikke noe søppel i oppgangene.

– I Urtegata 31 regner vi med tre nødutganger, hovedinngangen og de to utgangene i hver sin ende av huset. Ved brann som starter på ett av rommene, vil det være uproblematisk for beboerne å komme ut, sier brannsjefen.

Men han legger til at da brannen startet i den største rømningsveien, var den stengt fra første minutt. Så åpnet noen dørene fra trappehuset og inn til korridorene og dermed tok det fyr i korridorene. Begge de to nødutgangene i hver ende av bygget var åpne hele tiden, men korridorene var så fulle av ild og røyk at noen ikke rakk fram til nødutgangen.

– Ingen av de omkomne ble funnet på sine rom, sier Kristiansen.

Poppe, Cornelius