Kvinnen hadde vært på ferie i Thailand, der hun ble stukket av mygg. Noen dager etter at hun kom hjem til Norge, begynte hun å føle seg dårlig, og kontaktet lege. Symptomene ble tolket som influensa, skriver VG.

Den 52 år gamle kvinnen ble kort tid senere akutt sykere og ringte til legevakten i Kristiansand. Verken AMK-sentralen, legevakten eller sykehuset skal ifølge de foreløpige opplysningene ha reagert på at tilstanden kunne være livstruende, før det var for sent.

I all hast ble kvinnen sendt til Sørlandet sykehus Kristiansand. Da var tilstanden svært alvorlig, og hun døde i midten av mars.

Helsetilsynet i Vest-Agder har nå innledet gransking.

– Leger som behandler pasienter som har vært i den delen av verden, skal tenke på denne typen sykdom når pasienten har hatt langvarig influensa. Kvinnen hadde hatt symptomer i en drøy uke, men det er for tidlig å si noe om dette burde vært oppdaget. Det er også viktig for reisende i denne delen av verden ikke bare å tenke på malaria, men denguefeber, sier fylkeslege Kristian Hagestad.

Denguefeber er ikke meldepliktig, ifølge Folkehelseinstituttet. Fra før er det kun ett kjent tilfelle med dødelig utgang. Det var en kvinne i 30-årene som i 2005 døde etter en ferie i Mexico.

Overlege Bjørn Iversen ved Folkehelsa antar at fem til ti nordmenn smittes av denguefeber hvert år.