Det er nå påvist 15 tilfeller av smitte ved viruslaboratoriet på Haukeland Universitetssykehus. De 13 siste er funnet i løpet av denne uken. Bare på to dager, fra onsdag til fredag, ble tallet på positive prøver doblet.

Drukner i prøver

Professor Karl Henning Kalland ved Virusavdelingen på sykehuset sier at det nå begynner å komme inn så mange prøver at det går på kapasiteten løs ved laboratoriet.

– Vi merker at presset øker dag for dag. Hver dag får vi tilsendt et tjuetall nye prøver, og analysearbeidet er ressurs— og tidkrevende. Blant annet kreves det fullt beskyttelsesutstyr, og prøveanalysene skal foretas i et egnet rom, sier han.

– Vi har mange prøver på vent som vi ikke har rukket å undersøke ennå, men vi regner med at det finnes noe positive blant dem, sier han.

Økende pågang

Legevakter og fastleger rundt om i hele landet får nå stadig flere henvendelser fra bekymrede pasienter, ifølge Folkehelseinstituttet.

Det gjelder først og fremst folk med influensaliknende symptomer som i løpet av de siste dagene har vært i kontakt med smittede personer eller har besøkt et område med mye smitte.

I Europa er det Storbritannia og Spania som utmerker seg ved den høyeste smitterisikoen, men utbredelsen øker også sterkt på populære feriemål som Hellas Kypros og Italia.

Inkubasjonstiden for svineinfluensa regnes å være en til tre dager, men kan også være opp til en uke.

Tester flere

Folkehelseinstituttet oppfordrer nå leger til ikke bare å ta prøver av personer som kommer hjem etter å ha besøkt et land med stor forekomst av svineinfluensa, men også personer som ikke har vært utenlands. Risikoen for lokal smitte begynner å øke i takt med at stadig flere tilfeller blir konstatert også innenlands.

De siste tre dagene er det reistret tre nye tilfeller i Sogn og Fjordane.

Her finner du oppdatert statistikk for hvert nytt tilfelle.