Det viser en undersøkelse foretatt av medieovervåkerne i Retriever Norge.

I 1984 hadde Aftenposten 135 artikler der «helvete» var brukt i en eller annen form. I 2004 var tallet 251. Hittil i år har «helvete» stått å lese 200 ganger i Aftenposten.

NTB hadde fra 1984 til 1993 540 artikler der «helvete» var nevnt i en eller annen sammenheng. De neste ti årene har nyhetsbyrået omtalt «helvete» 899 ganger.

Liberalt samfunn

— Funnene slår nok ikke inn noen lukkede dører. Dette gjenspeiler bare at vi lever i et mer liberalt samfunn. Det som er interessant, er at bruken er annerledes nå enn tidligere. I dag brukes «fyordene» i større grad for å beskrive noe, eller de forekommer i sitatform.

Idrettsutøvere og beskrivelser av negative hendelser i samfunnet figurerer mest sammen med «fyordene», opplyser medieanalytiker Tommy H. Brakstad i Retriever Norge.

Dagbladet på fy-toppen

Dagbladets papirutgave leder i bruken av «helvete». Ordet sto å lese i 1.483 artikler fra 2002 og fram til i dag. Hakk i hæl følger «tanta» med tidligere adresse Akersgata (Aftenposten) med 1.043, mens VG får bronseplass med 971 artikler inneholdende «helvete».

På de nesten plassene kommer Adresseavisen, Bergens Tidende og Klassekampen. Av de største papiravisene bruker Dagens Næringsliv minst plass på «fyord», og av nettavisene ligger Dagbladets nettutgave igjen på «helvete-toppen».

Bruken av ordet «satan» øker også. Fra 1984 til 1993 brukte NTB «satan» 97 ganger. Fra 1994 til 2004 er antallet steget til 168.

Undersøkelsen viser at aviser i Nord-Norge ikke bruker så mange kraftuttrykk. Nordlys’ papirutgave sniker seg så vidt foran Dagens Næringsliv i bruken av «helvete» og «satan».