Spesialetterforskere fra Vest-Oppland politidistrikt og Kripos kom i går ettermiddag til Lundeskogen asylmottak ved Røn i Vestre Slidre, der tragedien startet søndag kveld. Det var på rommet sitt på asylmottaket at kongoleseren i 40-årsalderen ble funnet ihjelstukket med kniv. Den 26 år gamle etioperen som er mistenkt for dette drapet, har flyktet fra asylmottaket gjennom en flere hundre meter lang skog, krysset en islagt elv om tatt seg opp på E 16. Der — ca 16 km fra Fagernes - gikk han på Valdresekspressen som kom fra Årdal og skulle til Oslo. Han hadde blod på hendene da han steg på bussen.

Stakk seg selv og sjåføren

Om lag 10 minutter etter at han kom inn på bussen, og bare et par kilometer fra Fagernes sentrum, begynte 26-åringen å stikke sine egne hender med kniven. Plutselig reiste han seg og gikk frem til sjåføren og stakk ham med kniven. Sjåføren gjorde en heltemodig innsats da han klarte å forhindre at etioperen fikk hånd om rattet. Bussføreren klarte å stoppe bussen like etter en krapp sving med en bratt fjellvegg på venstre side og Strandefjorden på høyre side. Hadde bussen gått utfor veien og i vannet, kunne tragedien fått et langt større omfang.

Etter å ha påført bussføreren alvorlige skader, begynte etioperen å veive med den store kniven og truet flere medpassasjerer. Tre av passasjeren fikk mindre skader av kutt, stikk og risp. Alle de 35 passasjeren klarte å ta seg ut av bussen. Passasjerene ble fraktet til Fagernes sentrum og tatt hånd om av kriseteamet til Nord-Aurdal kommune, bestående av leger, sykepleiere, prest og annet helsepersonell. De fleste av passasjerene ble fraktet med buss videre til Oslo ut på natten. Noen valgte å overnatte på hotell i Fagernes eller ble hentet av familie og venner i privatbiler.

Dramatisk aksjon

Det ble en dramatisk aksjon da politiet skulle pågripe etioperen som forskanset seg i bussen. Store styrker med bevæpnete polititjenestemenn omringet bussen. På en pressekonferanse i Fagernes i går, sa politiinspektør Atle Roll-Matthiesen ved Vest-Oppland politidistrikt at politiet ankom åstedet rundt en halv time etter at dramaet i bussen startet.

Politiinspektøren fortalte at politiet ikke vet detaljert hva som skjedde på Lundeskogen asylmottak like før tragedien i bussen startet. Da politiet ble klar over identiteten til etiopieren, oppsøkte polititjenestefolk sammen med lederen for asylmottaket bygningene i mottaket. Da fant de kongoleseren drept på rommet sitt.

Ifølge etterforskningsleder Roll-Matthiesen er den 26-årige etioperen formelt siktet for drapet på bussjåføren. I tillegg er han mistenkt for drapet på kongoleseren.

Politiet vet foreløpig ingenting om motivet for de to ugjerningene, eller hva som kan ha utløst tragedien.

Ikke formelt avhørt

På grunn av mannens mentale tilstand, har han vært undersøkt av leger på politihuset på Gjøvik. Men formelle avhør ble ikke foretatt i går. Roll-Matthiesen kunne i går kveld ikke si om 26-åringen vil bli fremstilt for varetektsfengsling eller om han vil bli brakt til psykiatrisk behandlingsinstitusjon. En av delene vil bli valgt, alt etter hva legene sier om mannens mentale tilstand.

Med på pressekonferansen var lensmann Arve Aasheim i Nord-Aurdal ettersom drapet på bussjåføren skjedde i denne kommunen, og lensmann Knut Berge i Vestre Slidre, der drapet inne på asylmottaket skjedde. Ingen av representantene for politiet hadde opplysninger om at det har vært uoverensstemmelser mellom beboerne på asylmottaket, heller ikke mellom den drepte og den mistenkte.

Bussen fikk hard medfart i politiaksjonen. Flere ruter er knust, bakdøren er skåret opp og det er sølt mye brannslokkingspulver og skum foruten at det ble sprøytet inn mye vann for å få etioperen til å overgi seg. Bussen står nå innelåst hos biltilsynet i Fagernes.