Men han vil eller kan ikke forklare seg om drapet på sju år gamle Cicilie Watnan Lian og de alvorlige voldshandlingene mot Anne Grete Vollums datter. Tiltaltes forklaring da straffesaken startet i Namdal tingrett mandag, inneholdt ingen opplysninger om noe motiv for drapene.

– Hva føler du nå når du vet hva som har skjedd, spurte forsvarer Arve Opdahl i sin eksaminasjon av tiltalte.

– Jeg skjønner jo hvor forferdelig det er. Jeg angrer, og jeg skulle gjerne gjøre det ugjort, svarte Mirzaolimov.

– Forstår du at mange har sorg over det du har gjort? Tenker du noen ganger på det, fortsatte forsvareren.

– Jeg tenker ikke på det noen ganger. Jeg tenker hele tiden på det, svarte tiltalte.

– Husker ikke – Jeg husker ikke, svarte Mirzaolimov gjentatte ganger da han ved innledningen av rettsmøtet ble spurt om han erkjente straffskyld for drapet på sju år gamle Cicilie og overgrepene mot den nå ti år gamle jenta som overlevde voldshandlingene i huset på Skogmo i Overhalla.

Fordi han hevder å ikke huske, svarte han nei på skyldspørsmålet for disse tiltalepunktene.

– Bestrider du at du har gjort det, spurte aktor, førstestatsadvokat Jan Henrik Dahle.

– Nei, svarte Mirzaolimov.

Verken tingrettsdommer Lisa Bech, aktor eller forsvareren klarte å få tiltalte til å forklare seg i retten om drapene. Mirzaolimov henviste til sine politiforklaringer, der han har gitt noen opplysninger om hvordan han kom til huset på Skogmo, og om drapshandlingen mot Anne Grete Vollum

Kortvarig ekteskap Mirzaolimov forklarte seg også om hvordan han kom til Norge og Namdalen, hvordan han ble kjent med Anne Grete Vollum, om giftermålet og det meget kortvarige ekteskapet.

De giftet seg den 3. november 2006. Den 27. januar 2007 ga hun beskjed om at hun ville skilles. Hun var da gravid med tvillinger. Han var faren, men visste ikke da at det var tvillinger – to gutter. Det fikk han vite senere ved å lese noe hun hadde skrevet på en nettside.

– Da du fikk vite at det var to gutter, hva synes du om det? Var det stas? Var det fint, spurte forsvareren.

– Ja det var fint, svarte Mirzaolimov.

– Meget alvorlig sak Aktor Jan Henrik Dahle startet sitt innledningsforedrag mandag formiddag med å omtale sakens alvor.

– Dette er en meget alvorlig sak. Alle drapssaker er alvorlige. Men dette er en av de alvorligste vi har hatt i Norge, sa Dahle.

Tiltalebeslutningen beskriver i detalj brutaliteten i de voldshandlingene som ble begått denne natten på Skogmo. De presseetiske reglene i pressens Vær Varsom-plakat forhindrer at handlingene kan beskrives på samme måte i rettsreferatene.

Dette ble også meget tydelig påpekt i en formaning som tingrettsdommer Lisa Bech ga til pressefolkene i rettssalen straks retten var satt.

– Jeg ber dere bruke godt skjønn og utelate detaljer som er krenkende for dem de gjelder, sa dommeren.

Ved slutten av rettsmøtet mandag besluttet retten å lukke dørene under forklaringen fra en av de medisinsk sakkyndige, Elisabeth Selvaag.

Gorm Kallestad (ARKIV)
Gorm Kallestad / SCANPIX