FRØY LODE WIIG, NTBOslo

Forstuvninger troner øverst på skadestatistikken for trampolinehoppere, mens bruddskader ligger på en god andreplass.

— Folk i alle aldersgrupper skader seg - også voksne. Men det er de minste barna som er mest utsatt, sier Vivi Sølverød, avdelingsdirektør i Produkt- og Elektrisitetstilsynet (PE).

Faller ned De fleste skadene oppstår ved fall ned fra trampolinen. Men selv de som klarer å holde seg oppå trampolinen, risikerer skader. Fall på selve trampolinen, sammenstøt med en annen person eller egen kropp, sammenstøt med annet objekt og akutt overbelastning, strekning eller vridning er noen av farene forbundet med trampoline-hoppingen, opplyser PE.

Foruten brudd og forstuvninger, er åpne sår og kvestelser blant de registrerte skadene.

Flere vil hoppe I fjor advarte en rekke leger mot farene ved trampoliner. Advarslene ble tydeligvis ikke hørt. Tall viser at 305 personer ble skadd på trampoline i fjor, sammenlignet med 141 året før.

— Skadene må ses i sammenheng med den økte bruken av trampoliner, sier Sølverød.

Flere og flere skaffer seg trampoliner. Foreldre, boligsameier, velforeninger og barnehager som setter opp trampoline har ansvaret for at den er montert ordentlig, plassert på et trygt underlag og blir brukt i samsvar med bruksanvisningen. De som setter opp trampoliner har også ansvaret for vedlikeholdet.

Det er viktig at trampoliner har godt polstrede kanter, gode fjærer og grundige monterings- og brukerveiledninger.

For å være på den sikre siden, anbefaler PE at du tar enkle forholdsregler neste gang du skal ut på hoppe-tur.

Les også: Slik hopper du trampoline

OPP OG NED: Skikkelig moro, men også farlig hvis det ikke tas forholdsregler ved hopping på trampoline. I fjor ble dobbelt så mange trampolinehoppere skadet som året før. (FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX)