Den 40 år gamle juristen skal i løpet av 2004 og 2005 ha fått elektroniske artikler for til sammen 70.000 kroner fra Bonus as, som er Expert Norges bedriftsdivisjon.

I tillegg skal han ha fått en stor flatskjerm-TV til 50.000 kroner fra firmaet Displaynet as, som driver med engroshandel av datamaskiner og tilleggsutstyr. Også dette firmaet hadde en leverandøravtale med DnB NOR, skriver Dagens Næringsliv.

Juristen, som ikke lenger er ansatt i DnB NOR, hadde ansvaret for å forhandle kontrakter som IT-utstyr og PC-er i DnB NOR. Bonus hadde en avtale om levering av alt utstyret til bankens PC-er.

Ifølge Morten Bratland, tidligere administrerende direktør for Bonus, skal avtalen ha innbrakt Bonus rundt 40 millioner kroner i året.

– Viktig kunde

– Hvis han ikke fikk det han krevde, skulle han sørge for at banken valgte en annen leverandør enn oss, så jeg gjorde det jeg måtte gjøre, sier Bratland.

– Hadde han stoppet avtalen vår med DnB NOR, kunne det kostet fire-fem stillinger hos oss. Det var avveiningen vi måtte gjøre, sier Bratland videre.

Han omtaler DnB NOR som en svært viktig kunde. Ifølge Bratland ble gavene til juristen diskutert internt i Bonus. Han husker ikke om saken ble tatt videre til Expert Norge. Etter hvert syntes Bratland det gikk for langt.

Displaynets styreleder Håkon Hauge avviser at firmaet har gitt juristen noen flatskjerm. Men politiadvokat Knut Horn i finans— og miljøseksjonen i Oslo politidistrikt sier politiet har konkrete opplysninger om at Displaynet er involvert.

– Grovt

Politiet anser saken som grov på grunn av beløpene som er involvert.

– Gjennom sin posisjon som kontraktsforhandler i DnB NOR hadde mannen et kontaktnett, der blant annet disse firmaene befant seg. Firmaene forholdt seg til ham og de ga ham varer for at han skulle velge disse som leverandør, sier Horn.

Politiet har foreløpig latt være å ta ut tiltale mot firmaene som skal ha medvirket i saken.

– Vi har vurdert om det er grunnlag for å tiltale disse for korrupsjon, men da måtte vi etterforsket enda mer. Her må vi avveie ressurssituasjonen. Dette får i hvert fall den konsekvens at banken vet hvilke firmaer som har vært delaktig i dette, sier Horn.

Ifølge Horn har mannen selv sagt at gjenstandene var et lån og at han skulle tilbakebetale det til leverandøren.

Erkjenner ikke straffskyld

Juristens advokat Lars Due-Tønnessen sier hans klient ikke har erkjent straffskyld. Mannen har sagt at han har fått regning på flere av varene det er snakk om.

– Det er klart at dette er i grenseland, og så er spørsmålet om det rammes av korrupsjonslovgivningen, sier Due-Tønnessen.

40-åringen har erkjent å ha mottatt gaver, men sier at firmaene ikke skulle få noen fordeler av dette.

Informasjonssjef Tore Dyrdahl i DnB NOR sier det er uakseptabelt at bankens medarbeidere mottar gaver fra bankens leverandører. Kommunikasjonsdirektør Trond Bentestuen i Expert sier slik framferd er i strid med selskapets etiske regelverk.